Tamer Heper İki yolsuzluk bir arada
HABERİ PAYLAŞ

İki yolsuzluk bir arada

Bir bankadan mesken kredisi kullandım. İki taksidi aksatınca tamamını ödemek için başvurdum. Benden faizi, asıl borcu, bir de erken ödedim diye ilave 3 bin lira aldılar. Borç bitti, “İpoteği kaldırın” dedim. İpoteğin kaldırılması için 200 lira daha aldılar ama ipoteği kaldırmadılar. Sebebi, 2 bin 500 liralık kredi kartı borcum. Bu kadar da olur mu? Bana yardımcı olur musunuz? A.H.

Size biraz nazik davranmışlar. Yakın bir dostumdan ipoteğin kaldırılması yazısı için 500 lira aldılar. Olayla ilgisi bulunmayan okuyucularıma durumu anlatmak için söyleyeyim, ipoteğin kaldırılması yazısı yarım sayfaya yazılan iki-üç satırlık bir yazıdır. Yani soruyu soran okuyucuma 300 liralık bir kıyak yapmışlar. Yanlış anlaşılmasın yapılanı asla tasvip etmiyorum, her zaman söylerim hatırlayacaksınız, ücret, bir malın veya bir hizmetin karşılığıdır. İpotek kaldırılması yazısı bir hizmet değildir. Müşkül birinin cebinden paranın zorla alınması anlamınadır ki yolsuzdur. Size yardıma gelince, elimde olsa o parayı geri alıp size iade ederim, üstelik de parayı ödediğiniz halde ipotek kalkmamış, sizin mesken kerdisi ile kredi kartı borcunuz arasında hiç ilişki yok. Bu yapılan da yolsuz. Ama her ikisi için size dava açmanızı öneririm. Borcunuz bittiğine göre ipotek kalkacaktır. Fazladan ödediğiniz 200 liranın da iadesini talep edin, faizi ile ödenecektir.

Haberin Devamı

Kriz hepimiz için

Kiracım ekonomik kriz gerekçesi ile dört aylık kiramı yatırmadı. Ayrıca binaya ait giderleri de ödememiş. Ben de çocuğumu evlendireceğim. Kiracıya karşı ne yapabilirim? Kendisini çıkarabilir miyim? F.E.

Bir krizin mevcut olduğunu kabul ediyoruz, bu tamam ancak kriz kira bedellerinin ödenmemesi için mazeret değil. Krizin yükünü sadece bir kesim çekmiyor, çok geniş bir kesim çekiyor. Evet hal-i refahta olan küçük bir bölüm var, bunların refahının nereden geldiğini pek çözemedim ama var işte... Ya gerisi? Ne yazıkki yükü çeken bunlar. Ancak bu yükü çeken aynı zamanda ev sahipleri de, hele hele 2010 yılı emlak vergileri nedeni ile yıkım onlar için. İşte bu şartlarda dahi kiracı kirasını ödeyecek. Kira bedellerini ödemediği ay veya aylar için noterden bir ihtar göndereceksiniz. Kendilerine otuz gün süre vereceksiniz. Otuz günün sonunda kirasını ödemezse temerrüt nedeni ile tahliye davası açacaksınız. Bir de çocuğunuzun ihtiyacından söz etmişsiniz. İki ayrı tahliye nedeni ile ayrı ayrı iki dava açmanın bir mahzuru yok. Ancak ihtiyaç nedeni ile tahliye davasını sözleşmenin bitiminden itibaren bir ay içinde açacaksınız. Temerrüt ihtarının şekli ve ihtiyaç davasının süreleri ile ilgili yanlışlıklar yapıldığını görüyorum. Bunu bir meslektaşımın yardımı ile halletmenizi öneririm. Apartman giderlerinin ödenmeyişi tahliye sebebi değil, onlar için icra takibi yapacaksınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder