Dünya İki yüzlü Avrupa

İki yüzlü Avrupa

Paylaş
İki yüzlü Avrupa

Türkiye'yi üye yapmamak için zorluk üstüne zorluk çıkaran Avrupa Birliği (AB), sözkonusu kendi çıkarları olunca ağız değiştiriyor

Toz kondurmadılar

Haberin Devamı

Üyelik müzakerelerinde Ankara’ya zorluk üstüne zorluk çıkaran Avrupa Birliği, söz konusu kendisini de çok yakından ilgilendiren ancak etkin olamadığı dış politika konuları olduğunda Türkiye’ye toz kondurmuyor.

Türkiye’nin son dönemde sergilediği yükselen dış politika performansından etkilenen AB, Ankara’yla ‘Stratejik diyaloğu’ geliştirme kararı aldı. Türkiye, AB’ye “Müzakere sürecine de ivme kazandırın” mesajı verdi.

‘Ortağımızsınız’

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Türkiye’nin, henüz AB’ye üye olmamasına rağmen dünyadaki birçok konuda birliğin ortağı olduğunu söyledi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb da, Türkiye’nin dış politika açısından bugün dünyanın en tepedeki 5 ülkesinden biri olduğunu belirterek, “Türkiye tartışmasız olarak bugün dünyada AB üyesi ülkelerin hepsinden daha etkili” diye konuştu.

Haberin Devamı

İşbirliği kararı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün yapılan Gayrı Resmi AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye ile AB arasında işbirliği kararı alındı. Karara göre Ankara ile Brüksel istişare mekanizmalarını güçlendirecek.

İlk aşamada, şu an Birleşmiş Milletler, Kafkaslar, insan hakları ve terörizm konularında mevcut olan uzman düzeyindeki istişare mekanizması Ortadoğu, İran ve Batı Balkanlar’ı da kapsayacak şekilde genişletilecek.