Dünya İkinci Çernobil korkusu

İkinci Çernobil korkusu

Paylaş
İkinci Çernobil korkusu

Dünyanın gözü kulağı Japonya'yı bir hafta önce vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima Daiçi nükleer santralında

Fransız uzmanlara göre, deprem sonrası enerji kaynakları arızalandığı için soğutma sistemleri çalışmayan santralin ikinci bir Çernobil faciasına sahne olmasına ramak kaldı.

4 KEZ SU BOŞALTILDI

Soğutma sistemleri çalışmadığı için reaktörlerde ve atık yakıt çubuklarının bulunduğu havuzlarda muazzam bir ısınma meydana geliyor.

Bu nedenle dün santralın 40 yıllık tarihinde bir ilk yaşandı ve CH-47 Chinook tipi askeri helikopterler denizden aldıkları tonlarca suyu Fukuşima’nın 3 ve 4 numaralı reaktörlerinin üzerine 4 kez boşalttı.

Bir nükleer santralın dışarıdan suya maruz kalması normal koşullarda mümkün değil. Su, ancak sıkıca kapatılmış ve el değmeyecek şekilde tasarlanmış depolama sistemlerinde yer alabiliyor. Ancak sert esen rüzgar yüzünden suların çoğu reaktörlere dökülecek yerde tesislerin dışına saçıldı.

İNANILMAZ YÖNTEMLER DENENİYOR

Bunun üzerine yine daha önce akla hayale gelmeyecek bir çare denendi. Göstericileri dağıtmak için kullanılan polis panzerleriyle santrale tazyikli su sıkılmak istendi.

Ancak radyasyon o derece yüksekti ki, personel tesise yaklaşamadı bile. Bunun üzerine 30 ton su kapasiteli iki askeri tanker devreye sokuldu. Polis panzerinden farklı olarak, askeri tankerler, personel kabinden çıkmadan hedefe basınçlı su sıkabiliyor.

Dünkü operasyonlarda helikopterlerin asıl hedefi 3 ve 4 numaralı reaktörlerin üzerinde yer alan ve yakıt çubuklarının depolandığı soğutma havuzlarıydı. Sözkonusu havuzlar artık neredeyse susuz kalmış durumda.

Bu da çubukların giderek kızgınlaşmasına ve radyoaktif maddelerin yayılma olasılığının artmasına yol açıyor. Ayrıca kurtarma ekiplerini de radyasyona maruz bırakıyor.

ÇÖZÜM YOLLARI ÇARESİZ KALIYOR

Olumlu tek gelişme ise santralin soğutma sistemlerini tekrar çalışmasını sağlayacak enerji kaynağının kısa süre içinde tesis edileceği yönünde bir açıklama oldu.

Enerji sisteminde onarım çalışmaları tamamlanırsa birçok elektrikli pompa faaliyete geçirilecek ve reaktörlerle nükleer yakıt çubuklarının muhafaza edildiği havuzlara su pompalanabilecek.

"DURUM ÇOK CİDDİ"

Reaktörlerden çıkarılsa bile uranyum çubuklarının son derece sıcak olduğu için soğutulmasının aylar alabileceği belirtiliyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, “Durum çok ciddi” deyip Viyana’dan Japonya’ya gitti.

Fransa Radyolojik Koruma ve Nükleer Güvenlik Enstitüsü uzmanı Thierry Charles, “Önümüzdeki 48 saat kritik olacak. Fakat pazar gününden beri hiçbir çözümün işe yaramadığını görüyorum. Durum çok riskli. Ancak herşey kaybedilmiş değil. Japonlar hâlâ bir yol bulabilir” dedi. Charles, “Ne kadar radyoaktif madde yayılabilir” sorusuna ise “Çernobil’dekiyle aynı miktarda” cevabını verdi.

RADYASYON ABD'YE YAKLAŞIYOR

Bu arada uzmanlar, reaktörden sızan radyoaktif partiküllerin bugün itibariyle ABD’nin Pasifik kıyısındaki California eyaletine ulaşacağını, ancak bunun sağlığı tehdit edici miktarda olmayacağını belirtiyor.

ÖLÜ SAYISI 5 BİNİ GEÇTİ


Felakette bugüne kadar 5 bin 692 kişinin yaşamını yitirdiği, 9 bin 522 kişinin de kayıp olduğu açıklandı. Yaralı sayısı 2 bin 383. Yıkılan bina sayısı 4 bin 798 80 bini ise hasarlı.

Haberin Devamı