Ferhan Kaya Poroy İkinci çocuk ne zaman?
HABERİ PAYLAŞ

İkinci çocuk ne zaman?

Tek çocuklu ailelerin sıkça karşılaştığı bir soru bu! Özellikle de ilk çocuklar ve dolayısıyla anne belli bir yaşa geldiği için artan bir dozla sorulagelen kritik bir soru... Ailenin hiç aklında yoksa bile “Acaba?” dedirtecek kadar sık soruluyor üstelik. ‘Hiç çocuktan’ ‘bir çocuğa’ çıkanlar ya da iki tane isterken ilk çocuğun ağlamalarından ve uykusuzluğundan bezenler için bu soru çok daha kritik ve acımasız oluyor üstelik. Kimse onun bunun demesiyle ya da başbakanın ‘3 çocuk yapın’ uyarılarıyla ailesine bir fert daha katacak değil elbette... Ama bunu gerçekten isteyenler için doğru zaman ne acaba? İki çocuk annesi olarak bu tip öneri talepleriyle sıkça karşılaşıyorum. “Seninkiler arasında kaç yaş var?” “Kolay oldu mu büyütmek?” “Acaba biri ilkokula başlasa daha mı iyi olur?” cümleleriyle başlayan ve hepsinin içinde endişe içeren peş peşe sorularla dile geliyor ikinci çocuk isteği... Peki ama ne zaman olmalı ikinci çocuk?

Haberin Devamı

Bu konuyla ilgili bireysel görüşler farklılık gösterse de somut verilerle birleşince büyük ölçüde yol gösterici olabiliyor ailelere... Bu konuyla ilgili iki ayrı düşünce var. Birincisi, “Her iki çocuğumun da keyfini çıkartayım” diyenler. Bu tip anne babalar genelde ilk çocukları ilkokul 1 veya 2. sınıftayken ikinciyi yapıyor. İlk çocuğunun bebekliğini, çocukluğunu birebir olarak paylaşıyor ve birinden zaman çalıp diğerine vermesine de gerek kalmıyor.

İkinci düşünce ise “İkisi art arda olsun, birlikte büyüsünler” şeklinde. Bu tip anne babalar da ilk çocuktan 1 ya da en geç 2 yıl sonra ikinci bebeklerini kucaklarına alıyorlar. Evdeki bebekler birken iki oluyor. Düzen çok da fazla değişmiyor ama evin şenliği ve maliyetler ikiye katlanıyor. Aslında pek de ikiye katlanıyor denemez, çünkü bebek arabası, ana kucağı, yatak, yürüteç, küvet gibi yükte de pahada da ağır malzemeler ikinci bir maliyet olmadan diğerine geçiyor. Cinsiyetleri aynı ise kıyafetler, ayakkabılar da aynen aktarılıyor. Arka arkaya gelen iki çocuğun en büyük sıkıntısı ise bakıcı bulmak oluyor. Rahatı seven bakıcılar evde 0 ve 2 yaşlarında iki bebek olduğunu duyunca ya kaçacak yer arıyor ya da daha fazla para istiyor. Anne-babanın evdeki bu iki bebek sürecinde yıprandığı kesin ama çocuklardan biri 5 diğeri 7 yaşına geldiğinde bu kez çark terse dönüyor. İkisi de kendi ayakları üzerinde durabilen çocuklarla yemeğe, alışverişe, seyahate gittiğinizde birçok insan gıpta eden gözlerle sizi süzer oluyor. Özellikle de biri ilkokula giderken diğeri emzirme aşamasında olan iki çocuğu olanlar... Birçoğu son derece açık yüreklilikle “Ah keşke biz de erkenden ikinciyi yapsaydık, şimdi ikisi de büyümüş olurlardı” diye itirafta bile bulunuyor. Aslında somut verilere bakarsak da bebeklerin art arta olmasının faydası var. Öncelikle annenin yaşı açısından. Hamilelik sürecinin annenin 30’lu yaşlarına denk gelmesi önemli. Bir de tabii hamile kalma süreci var. Süre uzayıp ara açıldığında anne adayının yaşı daha da ilerlemiş oluyor ki düşündüğü veya hayal ettiği zamanlamada hamile kalamayabiliyor. Bu nedenle ileri yaşta ve iki çocuk isteyen annelerin “Çocuğumu rahatça büyüteyim” diye çok zaman kaybetmemesi şart. Ayrıca 7-8 yıl ailenin tek ferdi olan çocuklarda bencillik ve kıskançlık güdüsünün aşırı gelişme ihtimali çok daha yüksek. Artık karar sizin. Herkese iyi haftalar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder