Ekonomi İkinci el otomobilde yaz zammı

İkinci el otomobilde yaz zammı

Paylaş
İkinci el otomobilde yaz zammı

Bir süredir durgun giden ikinci el otomobil satışlarında yaz hareketliliği başladı. Canlanmayla birlikte satışlar yüzde 20 arttı, araçlar da yüzde 5-10 zam gördü. İşte model model ikinci el otomobil fiyatlarının listesi.

Bu yıl beklentilerin üzerinde iyi giden yeni araç piyasasındaki canlılık ikinci el piyasasına da yansıdı. Her yıl yaklaşık 1.5 milyon aracın el değiştirdiği ikinci elde uzun zamandır devam eden durgunluğun ardından hareketlilik başladı. Sektör yetkilileri, satışlarda yüzde 15-20 civarında artış olduğunu belirtirken, talebin artması fiyatları da artırdı.

Haberin Devamı

Fiyatlarda yüzde 5 ile 10 arası artış meydana geldi. DOD Yönetimi İş Geliştirme ve Fiyatlandırma Yöneticisi Barış Diker, satışlarda mevsimsel bir artış olduğunu ve haziran sonuna kadar bu hareketliliğin sürmesini beklediklerini söyledi. Diker, ağustos ayı itibariyle yeni model yılının başlamasıyla satışlarda düşme trendi olabileceğini de kaydetti.

FİLOCU PAZARDA

Araç devir işlemlerinin tümünün noterlerde yapılıyor olmasının ve sistemde yaşanan sıkışıklığın ilk zamanlar satışları aksattığına değinen Diker “Uygulamanın başladığı ilk günlere nazaran ciddi bir düzelme ve hızlanma var. Ancak ilk zamanlarda biriken satışlar hâlâ gecikmeye yol açıyor. Sistem boturduğunda şikayetler de azalacaktır. Bu da orta ve uzun vadede satışları olumlu etkileyecektir” diye konuştu. Renault Zenginli Otomotiv İkinci El Sorumlusu Talat Çelikbaş da sektörün hareketlenmesine sebeb olan bir başka faktörün de, filo kiralama yapan firmaların KDV oranının yüzde 1’den yüzde 18’ e çıkması sebebi ile ikinci el araç alımına yönelmeleri olduğunu savundu. Çelikbaş, şirketlerin araç kiralamak yerine ikinci el oto satın alma yoluna gittiğini de belirtti.

Haberin Devamı

Temiz araçlar piyasanın gözdesi

Vatandaşlar satın alacak ikinci el otomobil bulmakta zorlanırken, bayiler müşterilerin taleplerini karşılayamaz halde olduklarını dile getiriyorlar. Oto pazarlarında yoğunluk, 2. el aracını elinden çıkartmak isteyen vatandaşı memnun ediyor, satıcılar istediği fiyatta araçlarını elden çıkarabiliyorlar. Oto pazarlarında temiz ve az kullanılmış araçlar gözde olurken, gerçek fiyatının çok daha üzerinde alıcı buluyor.

İkinci elde zamlı fiyatlar
Marka/Model *Fiyat aralığı
Hyundai Getz 1.3 (2006) 15-17
Renault Megane 1.5 (2005) 22-25
Ford Fiesta 1.4 (2008) 20-22
Honda Civic 1.6 (2002) 19-21
Peugeot 307 1.4 (2003) 16-18
Toyota Corolla1.6 (2001) 14-17
VW Golf 1.6 (2004) 24-26
*(Bin TL)

STAR