Gündem İkinci Mavi Marmara endişesi

İkinci Mavi Marmara endişesi

Paylaş
İkinci Mavi Marmara endişesi

9 Türk'ün yaşamını yitirdiği Mavi Marmara baskının birinci yıldönümünde çeşitli ülkelerden 20'den fazla gemi yine Gazze'ye gitmenin planlarını yapıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un filoya engel olmasını isteyen İsrail, “Geçen yılkine benzer görüntülerin yine yaşanabilir” diyor. İsrail'i şimdiden ikinci bir Mavi Marmara kabusu sardı.

9 Türk'ün yaşamını yitirdiği Mavi Marmara baskının birinci yıldönümü olan 31 mayıs'ta 20'den fazla gemi yardım malzemeleriyle Gazze'ye ulaşmayı hedefliyor. Gemilerde çeşitli ülkelerden binden fazla eylemci bulunacak.

İnsani Yardım Vakfı İHH, bu yılki organizayonda da yer alıyor. Geçen yılki Mavi Marmara baskını nedeniyle eleştirilerin odağında olan İsrail bu sefer işi sıkı tutuyor. Dışişleri ve güvenlik yetkilileri konuyla ilgili çalışmalar yürütüyor.

İsrail ayrıca gemilerin gelmesinin beklendiği ülkelerle temasa geçerek yönetimleri vatandaşlarını bu organizasyona katılmaktan vazgeçirmeleri için cesaretlendirmeye çalışıyor.

Netanyahu hükümeti, özellikle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un bu konuda insiyatif almasını istiyor. Seçenekler arasında Gazze'ye uygulanan ambargonun hafifletilmesi de var.

Bunun Gazzelilerin en temel haklardan yoksun olduğu iddialarını çüreteceği savunuluyor. İsrail donaması ise güç kullanmak da dahil çeşitli olasılıklara karşı hazırlıklarını yapıyor.

Ordu kaynakları gemilere mücadelede ellerinde sihirli bir formül olmadığını ve geçen yılki görüntülerin benzerlerinin yeniden yaşanabileceğini söylüyor.