Gündem İkizler ablalarını kurtardı

İkizler ablalarını kurtardı

Paylaş
İkizler ablalarını kurtardı

17 yaşındaki Büşra ve 18 yaşındaki Ayşegül doğuştan talasemi hastasıydı. Doktorlar kurtuluşun doğacak yeni kardeşlerden alınacak ilikte olduğunu söyledi ve...

DOKTORLAR ÖNERDİ

Konya’da oturan Büşra (17) ve Ayşegül Kayhan (18) kardeşler talasemi (Akdeniz anemisi) hastasıydı. Genç kızların iyileşebilmesinin tek yolu ilik nakliydi. Uygun iliğin bir an önce bulunması gerekiyordu.

Doktorlar çözüm olarak anne ve babaya hastalıktan arındırılmış ikiz tüp bebek dünyaya getirmelerini önerdi. Doğacak ikizlerden alınacak ilik ablalarına ilaç olacaktı.

5 YIL BEKLENDİ

Karı-kocanın tüp bebek yöntemiyle hastalıktan arındırılmış çift yumurta ikizi sahibi olması sağlandı. Muhammet Emin ve Beyza isimli bebeklerin kordon kanları alınarak, bu alanda dünyaca ünlü İtalya’daki San Salvatore Hastanesi’nde saklandı.

İkizlerin ilik vermesi için 5 yaşına gelmesi gerekiyordu. Muhammet Emin ve Beyza nihayet geçen ocak ayında 5 yaşını doldurdu.

GÜZEL HABER

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 19 Ocak’ta küçük Muhammed Emin’den alınan ilik ve kordon kanı ablası Büşra’ya nakledildi. 10 Mart’ta ise Beyza’dan alınan ilik ve kordon kanı ablası Ayşegül’e nakledildi.

Ayşegül ile Büşra, ameliyatın ardından sürekli kontrol altında tutuldu. Önceki gün yapılan son testler ailenin yüzünü güldürdü. Ayşegül ve Büşra tamamen iyileşmişti.

YENİDEN DOĞDULAR

Ayşegül ve Büşra Kayhan, küçük kardeşleri Beyza ve Muhammed Emin’den söz ederken “Onlar olmasa biz belki de şu anda hayatta olmazdık. Bize bu hayatı verebilmek için fedakarlık yapan annemizi, babamızı ve ikiz kardeşlerimizi çok seviyoruz” diye konuştu.

Oto yedek parçası ticareti yapan baba Şuayip Kayhan ise doktorlara teşekkür ederek iyileştiklerini görmek ifade edilemez duygular yaşatıyor” dedi.

TIP TARİHİNE GEÇTİ

Prof. Dr. Akif Yeşilipek, Antalya’da iki kardeşe yapılan kemik iliği naklinin dünya tıp tarihine geçtiğini söyledi. Yeşilipek, “Yapılan işlem özünde kemik iliği nakli. Fakat biz talasemili iki hasta kardeşe ilik nakli yapabilmek için önce tüp bebek yöntemiyle annenin hamile kalmasını sağladık. İkiz bebeklerden birisi hasta ablalardan birine, diğeri de ikinci hasta ablaya doku grupları uygun verici olarak planlandı. Genelde ikizlerin doku grubu aynıdır. Biz çift yumurta ikizi yaparak ikizlerin hasta ablalarına uygun verici olmalarını sağladık. Çocuklar 5 yaşına geldiğinde de hem kordon kanı hem de kemik iliği naklini gerçekleştirdik” dedi.

2