Derya Özel İkizler ayrı sınıflara
HABERİ PAYLAŞ

İkizler ayrı sınıflara

Haberin Devamı

İkiz kızlarım kreşe ilk gittiklerinde henüz 2,5 yaşındaydılar. İlk iki sene aynı sınıftaydılar ve bu da benim onların aynı sınıfta sosyalleşmelerinde önemli gözlemler yapmama sebep oldu. İkisi evde gayet iyi anlaşırlarken, sınıfta edindikleri bir arkadaşlarını paylaşamama ve buna bağlı olarak birinin sürekli oyundan dışlanmasıyla son buluyordu.

Buna üçüz psikolojisi de diyebiliriz. 3, 2’ye bölünemez ve doğal olarak oyunda gruplaşma olduğunda bir kişi hep dışarıda kalır. 3. sene sınıfları ayrıldığında buna çok bozuldular.

Öğretmenlerinden izin alarak arada sınıflarında birbirlerini ziyaret edebileceklerini söyledik. İlk bir ay her gün kardeşini görmek isteyen, öğretmeninden izin alarak diğer sınıfa ziyarete gitti. İkinci ay bu ziyaretler azaldı ve sonra neredeyse hiç olmamaya başladı. Kızların evde birbirine anlatacak daha çok hikayesi ve en önemlisi de kendi sosyal çevreleri olmaya başlamıştı.

İkizlerin farklı sınıflarda olmaları, kendi arkadaş çevrelerini oluşturup özgüven kazanmalarında büyük rol oynar. Anne baba için durum biraz karışık. Çünkü her iki sınıf etkinliğine aynı gün bölünmek ve doğum günü partilerinde 2 kat çocuk ağırlamak işin biraz sıkıntı kısmı ama onlar için her şeye değer.

Etkinlik kuşu

Dünyada 19 ülkede 24 şehirde bulunan KidZania Çocuk Cumhuriyeti, tüm dünya KidZania’larında aynı anda “Dünya Kültürleri Festivali” düzenliyor. KidZania’nın çok uluslu yapısından beslenen, çocuklara diğer KidZania ülkelerini tanıtmayı hedefleyen etkinlik, Akasya’daki KidZania İstanbul’da 26 Ağustos- 25 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Çocukların kendi boyutlarına göre ölçeklendirilmiş olan KidZania dünyasında önemli marka ve kurumların desteği ile meslekleri deneyimleyen çocuklar, aynı zamanda özel günler, haftalar ve kutlamalara dahil olabiliyor. İşte, tüm KidZania Çocuk Cumhuriyet’lerinde Bağımsızlık gününün kutlandığı Eylül ayında, son üç senedir gerçekleştirilen “Dünya Kültürleri Festivali” de bunlardan bir tanesi.

Festival kapsamında her sene beş ülke seçilirken, düzenlenen özel etkinliklerle bu beş ülkenin yemekleri, müzikleri, resimleri, tarihi ve coğrafi yapısı hem çocuk hem de yetişkin ziyaretçilere tanıtılıyor. Tel: (0850) 200 54 39

Hayvan sevgisini pekiştirin

Maalesef bir çok yetişkin bazı hayvanlardan korktuğu için kendi çocuklarını yetiştirirken de aynı hatayı yapıyor. Çocuklara hayvan sevgisi aşılamak yerine, hayvanlardan korkmayı öğretiyor. Halbuki yapılan pek çok araştırmada hayvan sevgisinin iyileştirici gücü olduğu kanıtlanmış. Pek çok hastanede çocuklarla iletişimi en saf en temiz olan hayvanlarla oynamalarının, tedavi süreçlerini hızlandırdığı gözlemlenmiş.

Çocuğumuza evcil hayvan alırken çocukların toplumsal ortamda doğru gelişimine olumlu yönde etki sağlayan unsurların başında hayvan sevgisinin geldiğini söyleyen, Moofio Kurucu ortağı Can Aksoy ‘Modern kent yaşamı içinde, çocukların can dostlarıyla büyümeleri duygusal gelişimlerine olduğu kadar, toplumda sosyal birer varlık olarak yeti∫melerine de olanak sağlıyor. Ancak bu ilişkinin doğru kurulması gerekiyor.

Ve bu noktada anne ve babanın rolü oldukça önemli. Çocuğun kendisi dışında ve üstelik kendisine benzemeyen bir varlığı kabullenmesi, onun atılıp-satılamayacak bir canlı olduğunu görmesi gerekiyor. Canlı olan başka bir varlığın sorumluluğunu alması oldukça önemli.

Çocuğun, can dostunu beslemesi, onu sevmesi, zarar vermemesi, ihtiyaçlarını gidermesi sadece hayvanlara olan olumlu duygularını beslemekle kalmıyor, başkasının varlığının da kendisininki kadar değerli olduğunu öğreniyor. Ve bu şekilde çocuk, duygusal ve maddi anlamda verici olmaya başlıyor, sürekli talep etmek yerine, vermeyi de öğreniyor. Bence hayvan sevgisi, çocukların ahlaki duygularının ve paylaşma duygularının gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Daha hoşgörülü, anlayışlı, verici ve huzurlu kişilikler gelişiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder