İktidarsızlık cerrahi yöntemle tedavi ediliyor mu?

Çarşamba, 30 Eylül 2009 - 15:47

İktidarsızlık cerrahi yöntemle tedavi ediliyor mu?

Çocuğu olmayan ancak testis tümörü ya da kanser nedeniyle tedavi görmek zorunda olan erkekler ileride baba olabilmek için spermlerini dondurabilir. Bu spermlerle pek çok kez aşılama ya da tüp bebek için deneme yaptırabilirsiniz...

SORU: İktidarsızlık cerrahi yöntemle tedavi ediliyor mu?

49 yaşında, aktif iş hayatının içinde bir avukatım. Uzun bir süredir iktidarsızlık sorunuyla boğuşuyorum. İlaçlar kullandım, testler yapılıyor, sürekli doktora gidip geliyor. Artık çok yoruldum. Acaba iktidarsızlık konusunda cerrahi müdahele yapılıyor mu? Yapılıyorsa kimlere yapılabilir?

CEVAP: İlaç tedavisi etkili olmuyorsa penis içine enjeksiyon uygulamaları devreye girer. Hasta ilişki öncesinde penisine ilaç enjekte eder. Kalp hastalığı nedeniyle nitrat kullananlar bazı ilaçları kullanamazlar. İşte bu grup hastaya enjeksiyon önerilebilir. Eğer bütün tedavi seçeneklerine karşın sertleşme sağlanamıyorsa son seçenek protezlerdir. Pompalı, bükülebilen tipleri olan protez seçimine hekimle hasta birlikte karar verir. Ereksiyonda ağrı, ilişki sırasında penisin bükülmesi gibi sorunlar varsa bunlar ameliyatlarla düzelir.

SORU: Sağ testisim alındı ama çocuk sahibi olmak istiyorum

Testis tümörü nedeniyle sağ testisim ameliyatla alındı. Yapılan tahliller ve çekilen filmler sonrası tümörün vücuda yayılmadığı saptandı. Şimdilerde radyasyon tedavisine başlayacağım. Evliyim ve çocuğum yok. Dondurma işlemini yaptırdım, sperm tahlilleri de iyi çıktı. Sormak isteğimi soru ise şu: Tüp bebek yönteminin yüzde 30 netice verdiğini öğrendim. Radyasyon tedavisinden önce normal yolla çocuk sahibi olmak istiyorum. Bunun için radyasyon tedavisine 1 ya da 2 ay sonra başlasam benim için çok mu riskli olur?

CEVAP: Uygun bir aday iseniz tek bir tüp bebek (ICSI) tedavisi sonucunda ortalama yüzde 30 ihtimal ile sağlıklı bir bebek doğumu şansınız vardır. Birçok merkezde verilen çok daha yüksek yüzdeler kimyasal hamilelik oranlarına aittir ve yanıltıcıdır. Bir veya birkaç sefer sperm alınarak usulüne göre donduruldu ise radyoterapinizi geciktirmenizi önermek akıllıca olmayabilir. Sizden alınmış olan spermlerin defalarca deneme yapmak için yeterli olabileceğini unutmayınız. Verdiğiniz sperm sayı ve kalitesini bilen, ayrıca testis tümörünüzün değerlendirmesini de yapan üroloji uzmanınız bu konuda size daha bilinçli bir öneride bulunacaktır. Ayrıca, tek bir denemedeki yüzde 30 başarı oranını az görmeyiniz, tamamen sağlıklı çiftlerde de aylık hamilelik ihtimali bu civardadır.

SORU: Hemen penisim sertleşiyor

17 yaşındayım. Sorunum kız arkadaşımla el ele tutuşurken bile penisimin hemen sertleşmesi. Bu olay çok rahatsız ediyor. Acaba bende bir sorun mu var?

CEVAP: Bu durum tamamen normal, engelleyebileceğiniz bir durum olmadığı gibi bir hastalık da değil. Zaman içinde düzenli bir cinsel yaşama kavuşmanız ile bu sorun kendiliğinden ortadan kalkacak.

Ürolog Doçent Doktor Teoman Kadıoğlu

 doktor@posta.com.tr