Opr. Dr. Hande Akbaş İlac bırakılınca kist büyüyor
HABERİ PAYLAŞ

İlac bırakılınca kist büyüyor

Haberin Devamı

Cinsel ilişkiye girebilir miyim?

Hamilelik sırasında korkmadan cinsel ilişkiye girebilir miyim? Bebeğim için hangi pozisyon en güvenlidir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamileliğinizde bebeğinizin eşi aşağıdaysa, rahim ağzınızın yetersizliği hikayesi varsa veya sebebi açıklanamayan kanamalar oluyorsa, kesinlikle ilişkiye girmeniz yasaktır. Bunlar dışında hamilelikte ilişki yaşamanızda sakınca yoktur.

Gebeliğin ilk iki 3 trimesterinde (3 aylık dönem) hangi pozisyonda rahat ediyorsanız onu uygulayabilirsiniz. Son 3 ayda sizin altta kalacağınız pozisyonları önermiyoruz. Keza tansiyonunuz düşebilir, göz kararması ve bulantı hissi yaşayabilirsiniz. Sizin üstte olduğunuz ya da yan durduğunuz pozisyonlar daha güvenilir olacaktır.

Gebe kalır mıyım?

22 yaşındayım, 7 aylık evliyim. Adetim düzensiz, doktor söktürücü verdi, onu içiyorum. Bu sürede ilişkiye girsem hamile kalır mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet söktürücü ilaçlar sizi gebelikten korumaz. Çocuk istemiyorsanız korunun. Adetiniz geciktiğinde ilk zaten gebelik durumu ekarte edilmelidir.

Eğer yoksa ve adet düzensizliğiniz hep oluyorsa size bir kadın doğum uzmanı tarafından ultrason yapılmalı, hormon düzeyleriniz kontrol edilmelidir.

İlaçla kist küçüldü ama...

Ağrı yüzünden doktora gittim, çikolata kisti tanısı konuldu. Size sonucu yazıyorum. Ameliyat beni korkuttu, vazgeçtim. 4 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. 4 ayda kistim küçüldü. Ne kadar süre böyle ilaç kullanabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometrioma yani çikolata kistlerinin en sık rastlanan bulgusu şiddetli ve adetlerde artan kasık ağrısıdır. Genellikle 4-5 santime kadar hastanın yaşam standartlarını etkilemiyorsa, müdahalede bulunmak yerine ilaçlarla şikayetleri azaltmaya çalışırız.

Sizde kistin 6-7 santime ulaşmış olması ilaç tedavisine yanıt alamayacağınızı gösterir. Bazen ilaçla 1-2 santim küçülse bile yok olmayacaktır. Bu ilacı kullanmayı bıraktığınız anda hem kist büyüyecek hem de şikayetleriniz geri gelecektir. Çocuğunuz olup olmadığınız yazmıyor.

Çocuğunuz yoksa mutlaka üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekim tarafından kapalı (laparoskopik) yöntemle ameliyat olun. Bu alanda uzmanlaşmamış biri yumurtalıklarınıza zarar vererek ileride hamile kalma şansınızı azaltacak müdahaleler yapabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder