Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç, diyet ve spor şart
HABERİ PAYLAŞ

İlaç, diyet ve spor şart

Haberin Devamı

Düzensiz adet görme, kilo ve kıllanmada artışla kendini gösteren polikistik over’de zayıflamak önemli. İnsülin direnci nedeniyle kilo veremiyorsanız doktora gidin. İlaç, spor ve uygun diyet üçlüsüyle sonuç alıp zayıflayabilirsiniz...

İlaca devam etsem mi?

28 yaşındayım ve 3 yıllık evliyim. Korunmadık, çocuğumuz olmadı. Bende polistik over var, tedavi oluyorum. Adet öncesi proloktin seviyem 15.30 olarak çıktı. Doktor ilaç verdi. İkinci kez yapılan testlerde prolaktin hormonum 2 olarak görüldü. Hâlâ ilacı kullanmalı mıyım? Bebeğimiz olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin değeriniz normal seviyelerdeyken neden düşürmek için size ilaç verildiğini anlayamadım. Keza normal değer 2’ye düşürülerek gereksiz yere baskılanmış. Yaşınız her ne kadar genç olsa bile korunmamanıza rağmen 3 yıldır hamile kalamışsınız. Önerim vakit kaybetmeksizin üreme tıbbı alanında uzman bir kadın doğum hekimine başvurmanız. Neden anne olamadığınızın araştırılması gerekir. Prolaktin ilacını da kesmenizi öneririm.

Zayıflamayı başaramadım

21 yaşındayım. 2 yıl önce adet düzensizliği şikayetiyle doktora gittim. Bana ““Mutlaka zayıflamalısın”” dedi. Zayıflayamadım ve adetlerim hâlâ düzensiz. Bu durum bana ileride sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde muhtemelen polikistik over sendromu hastalığı var ve insülin direncine bağlı olarak kilo alımınızı kontrol edememektesiniz. Bunu tek başınıza başarabilmeniz çok zor olduğundan üreme tııbı alanında uzman bir hekime başvurun. Belirli tahlilleri yaptırmalısınız. Sonrasında doktorunuzun uygun göreceği ilaçlar kontrolünde diyet ve spor yaparak daha net bir sonuç alacağınız kanaatindeyim.

Kanamam çok azaldı

28 yaşındayım. 2 senedir spiral ile korunuyoruz. Bu ayki adetimin tam günü ama kan yerine kahverengi leke geliyor. Bir de adet kanamasına göre daha az. Gebe miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli jinekolojik muayenenizi oluyorsanız ve spiralinizin doğru yerde olduğuna bakılmışsa endişelenecek bir durum yoktur. Ancak nadiren spiral yerinde olsa bile sizi dış gebelikten korumadığı için eğer tam adetiniz başlamamışsa kanda gebelik hormonu baktırarak emin olun. Yüksek gelmişse dış gebelik riski olabileceğinden lütfen hemen bir doktora başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder