Opr. Dr. Hande Akbaş İlac gebeliği etkilediyse...
HABERİ PAYLAŞ

İlac gebeliği etkilediyse...

Haberin Devamı

İlaç alan ve gebe kaldığını öğrenen kadın panik yapıyor. Gebelik 4 haftayı geçmemişse ve bebekte etkilenme varsa düşer. Etkilenme yoksa hamilelik sorunsuz bir şekilde devam eder...

Hangi enfeksiyon tüpleri tıkar?

Kürtaj sonrası enfeksiyon nasıl anlaşılır? Hangi enfeksiyonlar tüplerde tıkanıklık yapar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sonrası genellikle en az 5 gün antibiyotik veririz. Buna rağmen işleme bağlı enfeksiyon oluşabilir. İlk bulgular kötü kokulu akıntı şeklinde olur. Ateş, karın ağrısı ve kanda beyaz kürelerde artış eşlik edebilir.

Bu kadar dramatik bir tablo oluşmadıkça tüplerde ciddi bir harabiyet beklenmez. Ama ufak da olsa her zaman böyle bir ihtimal vardır. Dolayısıyla kürtaj geçiren hasta uzun süre deneyip tekrar gebe kalamamışsa rahim filmiyle rahim ve tüplerin normal olup olmadığına bakılmalı.

Bebeğime zararı olmuş mudur?

33 yaşındayım, hamile olduğumu bilmeden tek seferlik ağrı kesici iğne yaptırdım. Acaba bebeğime zararı olmuş mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, en sık yanılma henüz adet gecikmesi olmadan kullanılan ilaçlarla olmaktadır. Bu durumda gebelik 4 haftayı geçmemiş olduğundan bebekte etkilenme varsa ya hep ya hiç şeklindedir. Yani bebek etkilenmişse düşer. Herhangi bir etkilenme yoksa sorunsuz devam eder.

Sizin henüz 4 haftanız tahmin ettiğim gibi dolmamışsa yukarıda söylediğim nedenlerle korkmayın. Gebeliğiniz 4 haftadan büyükse, o zaman sizi takip eden kadın doğum uzmanınıza bu ilacı kullandığınızı söyleyin. O da bu ilacın yapabileceği anormalliklerle ilgili size bilgi verecek ve yakından takip edecektir.

Acaba ilaçlar yüzünden mi?

Daha önce prolaktin hormonu için birkaç kez ölçüm yaptırmıştım, değerlerim normaldi. Ama yumurtlama tedavisi sırasında progesteron yükselmiş, prolaktin de artmış. Yumurtlamaya yardımcı olan ilaçlar bu hormonun yükselmesine neden oluyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlama tedavisinde kullanılan hormon ilaçları, beyinden salgılanan prolaktin hormonunda da artışa neden olur. Bu tedaviler başlandıktan sonra prolaktin bakılması doğru değildir.

Nitekim sizde de yumurtlama döneminizde bakılan prolaktin daha önce normal olmasına rağmen yüksek çıkmış. Bu durum kesinlikle sizde kaygı yaratmasın, tedaviniz sonlandıktan 1 ay sonra baktırın, normale döndüğünü göreceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder