Beden Sağlığı İlaç kullanımı sonrası ortaya çıkan döküntülerde hayati tehlike

İlaç kullanımı sonrası ortaya çıkan döküntülerde hayati tehlike

Paylaş
İlaç kullanımı sonrası ortaya çıkan döküntülerde hayati tehlike

Doktor kontrolünün dışında alınan antibiyotik ve ağrı kesiciler deri döküntülerine neden olabiliyor. Şiddetli kaşıntılarla ortaya çıkan ilaç döküntüleri, bazen nefes borusunda şişkinliklere neden olarak hayatı tehdit edici boyutlara varabiliyor

Kış aylarının gelmesiyle birlikte enfeksiyon hastalıklarına karşı ilaç kullanımında da artış yaşanıyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Selma Salman, ilaç döküntüleri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi:

ANTİBİYOTİK VE AĞRI KESİCİLERE DİKKAT!

"İlaçların tedavi edici özelliklerinin yanında yan etkileri de görülebiliyor. İlaçlarda en sık görülen yan etkilerden biri de deride ortaya çıkan döküntüler. Özellikle kış aylarında enfeksiyon hastalıklarına karşı ilaç kullanımı artıyor. Doktor kontrolü dışında gereksiz kullanılan antibiyotik ve ağrı kesiciler bu aylarda deri döküntüsüne neden olabiliyor. İlaç döküntüleri ilaç alımından hemen sonra başlayabildiği gibi bazen bu süre 2-3 haftaya kadar uzayabiliyor. Hastanın daha önce birçok kez kullandığı ilaçlar da deri döküntüsüne neden oluyor.

AĞZINIZDA YARALAR ÇIKABİLİR

İlaç döküntüleri genellikle pembe-kırmızı renkte değişen büyüklüklerde olabiliyor. İlaç döküntüleri kollarda ve gövdede uzun süren döküntülerle görülebileceği gibi;

- Eklem ağrısı
- Göz, ağız içi ve genital bölgelerde yaralar
- Saçlarda dökülme
- Tırnaklarda kırılma ve renk değişikliği gibi belirtilerle de kendini gösteriyor.

TÜM VÜCUDA YAYILABİLİR

İlaçların neden olduğu deri döküntüleri genellikle şiddetli kaşıntılar şeklinde görülüyor. Döküntüler bazen sadece vücudun bir alanında renk değişikliği ya da su toplaması şeklinde yaşanırken bazen de saçlı deri dahil tüm vücuda yayılabiliyor. Bir bölgeye lokalize olan döküntüler topikal sürülen kremler ve basit alerji hapları ile gerilerken çok yayılan döküntülerin tedavisinde bazen hastaneye yatış gerekebiliyor.

NEFES ALMANIZ ZORLAŞABİLİR

Bazı ilaçlarda yaşanan döküntüler hayatı tehdit edebiliyor. Anjiödeme sebebiyet veren döküntüler nefes borusunda şişkinlik yani ödem meydana getirebiliyor. Nefes almakta zorluk yaratabilen bu döküntüler nadir de olsa anaflaksi diye bilinen şok tablosu oluşturabiliyor. Ağız içi ve genital bölgelerde oluşan mukozalar dahil tüm vücutta yanık benzeri tablo oluşturan toksik epidermal nekrolizis (TEN) ve Stevens-Johnson sendromları çok nadir görülse de ilaca bağlı gelişebilecek tablolardan.

MUTLAKA BİR UZMANA DANIŞIN

İlaç kullanımı öncesinde mutlaka doktora danışılmalı, kişisel özellikler, yaşam tarzı ve aile öyküsü dikkate alınarak mutlaka doğru ilaç planlaması yapılmalı. İlaçları belirtilen saatte ilacın özelliğine göre aç ya da tok almak da çok önemli. Vücutta ilaca bağlı reaksiyonlar görüldüğünde vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalı, eğer döküntü varsa bir dermatoloji uzmanına da danışılmalı."

Haberin Devamı