Opr. Dr. Hande Akbaş İlaç kullanırken şikayetler azalır
HABERİ PAYLAŞ

İlaç kullanırken şikayetler azalır

Haberin Devamı

Polikistik over’de adetler düzensiz, kilo ve kıllanma artışı, ciltte yağlanma oluyor. Bu şikayetleri kontrol etmek için doğum kontrol hapı kullanılıyor, her şey düzene giriyor. Ama ilaç bırakılınca sorunlar tekrar başlayabilir

Sivilcelerim de geçer mi?

22 yaşındayım, adetlerim düzenli olmadığı için doktora gittim. Doktor adetleri düzene sokmak için doğum kontrol hapı verdi ve bu ilacı kullanırsam yüzümdeki sivilcelerin de geçeceğini söyledi. Sizce bu doğru mu? Yani cildimdeki sorun da düzelir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem adet düzensizliği hem de ciltte yağlanmaya bağlı sivilcelenme en sık polikistik over sendromu denilen bir hastalıkta olur ve bunu kontrol altına almak için başvurduğumuz ilaçlar arasında doğum kontrol ilaçları bulunur.

Doktorunuz sizde büyük ihtimalle hastalığı gördü ki bu ilacı tercih ederek her iki şikayetinizi de kontrol altına almak istedi. Keza bu ilaca devam ettiğiniz sürece gerçekten hem adetleriniz düzelecek hem de sivilceleriniz azalacaktır.

Ancak şunu bilmenizi isterim ki polikistik over sendromunun kesin tedavisi olmadığı için bu ilacı bıraktıktan bir süre sonra şikayetleriniz geri gelebilir. Size önerim beslenmenize dikkat etmeniz, aşırı kilo almamaya özen göstermeniz ve spor yapmanızdır.

Beni ve bebeğimi neler bekliyor?

27 yaşındayım. 12 haftalık gebeyim, bu ikinci hamileliğim. Doktorun notunu size yazıyorum. Anladığım kadarıyla bebeğı besleyen iki damarda da darlık varmış. Bu geçici bir sorun mu? İleride düzelir mi?

Beni ve bebeğimi neler bekliyor? Bebekte gelişim geriliği veya engel bırakır mı? Benim yapmam gereken dikkat etmem gereken bir şey var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 11-13’üncü haftalar arasında yapılan detaylı ultrasonlarda bebeğin ense kalınlığına, burun kemiğine ve kalbine bakılır. Sizde meslektaşım uterin arter akımlarına da bakmış. Ama bu haftada gebeliklerde akımda notch diye tabir edilen çentiklenme olması çok normal bir durumdur.

Esas 22’nci haftada yapılan uterin arter dopplerinizde çentik görülmesinin anlamı vardır. Çoğu gebelikte en geç 20’nci haftadan sonra bu çentik kendiliğinden kaybolur.

Kız arkadaşım adet gördü ama...

Sürtünme yoluyla ilişki yaşadım. Kız arkadaşım adetini gördü. Ama zevk suyu geldi. Acaba gebelik söz konusu mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu şekilde gebelik oluşmaz, endişelenmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder