Sağlık İlaç sadece rahatlatıyor

İlaç sadece rahatlatıyor

Paylaş
İlaç sadece rahatlatıyor

Hemoroidde hastanın kullandığı damar büzücü ilaçlar, krem ve fitiller yanma, kaşıntı, kanama ve ağrı şikayetlerini geçici olarak azaltıyor; ama kesin çözüm sağlamıyor,hastalık geçmiyor

MEDİCAL PARK GÖZTEPE HASTANE KOMPLEKSİ GENEL CERRAHİ UZMANI OPR. DR. BABEK TABANDEH ANLATTI:

Hemoroid için nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor?

Günümüzde hemoroidlerin modern tedavisi çerçevesinde çok etkili olan diyet ve buna ilaveten beslenme destekleriyle dışkıyı kıvamlandırmayaz çalışıyoruz. Bununla beraber, ağızdan alınacak ilaçlar ve bölgesel olarak kullanılan merhemler yardımıyla ciddi ağrı ve kanama sorunlarıyla başvuran hastalarının bile büyük bir kısmında tatmin edici sonuçlar elde edebiliyoruz.

İlaç tedavisi nasıl etki ediyor?

Hemoroid tedavisinde kullanılacak ilaçlar hemoroidal hastalığına sebep olan bağ dokusu yıpranmasını ve damarlardaki genişlemeyi eski haline getiremez. Fakat kullanılacak fitil, hap, krem gibi uygulamalar hastanın hemoroidden kaynaklanan ağrı, yanma, kaşıntı, kanama, dolgunluk hissi gibi birçok şikayetinin geçici olarak da olsa azalmasını sağlar.

Kesin çözüm oluyor mu?

Hasta bir süre bununla kendisini rahatlamış hisseder. Hastada hemoroidle ilgili şikayetlerin azalmış olması, hastalığın geçtiği anlamına gelmez. Hatta hemoroidin derecesini de değiştirmez. Hemoroid zaman zaman tekrarlayan, yani ataklar halinde ortaya çıkan bir hastalıkta olduğu için bu dönemlerde uygulanacak olan sıcak banyo, krem, fitil ve damar büzücü ilaçlar atak döneminde sadece kişinin rahatlamasını sağlar. Yani ileri derecede olan hemoroidler için ilaç tedavavisi geçicidir.

İlaç tedavisi yeterli olmazsa?

İlaç tedavisinin tek başına yeterli olmadığı durumlarda genel anestezi uygulamalarına gerek duymayan ve ayakta yapılabilen lastik bant ligasyonu, lazer veya kızılötesi ışınlarını kullanan değişik cihazlar ve skleroterapi denilen özel bazı kimyasal maddelerin bölgesel enjeksiyonları gibi yöntemlerle etkili tedaviyi sağlamak mümkün. Doppler ultrasonografi cihazı eşliğinde makatın içinde hemoroid pakelerine giden damarların yerini tespit ederek bu damarların dikişlerle bağlanması da etkili ve ağrısız başka bir tedavi seçeneğidir. Daha ileri evrede olan hemoroidlerin tedavisi için ise cerrahi teknikler gündeme gelur. Bu tekniklerin bir veya birkaç tanesinin beraber kullanıldığı durumlarda hastalar yine de diyet ve medikal tedavi desteğine ihtiyaç duyabilir.

Tedavi hemoroidin büyüklüğüne göre mi planlanıyor?

Hemoroidler, büyüklükleri ve makatın dışına sarkma dereceleri üzerine dört değişik evreye ayrılırlar. Birinci evre hemoroid kendini kanlı dışkılama ile gösterip sadece anoskopi (makattan içeriye kamera ile bakma) ile görülürken dördüncü evreye gelindiğinde büyük hemoroid keseleri artık sürekli makatın dışındadır. Sadece gecikmiş olgular veya ilaç tedavisine yanıt vermeyen şiddetli atak geçiren hemoroid hastaları tek çare olarak cerrahi tedavi yöntemlerini seçmeye mecbur kalırlar. Damar komşuluğuna verildiğinde damar duvarında yaptığı yıkım sonucunda duvarların birbirine yapışmasına ve böylece de hemoroidal dokunun sönmesine neden olur. Kanamanın asıl sorun olduğu 1’inci ve 2’nci derece hemoroidlerde uygulanır.

Lastik bant ligasyonu ne demek?

Hemoroid tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem lastik bant ligasyonu. Bu tedavi, iç hemoroid memesinin tabanına lastik bir bant yerleştirerek hemoroide giden kan akımının engellenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Kan dolaşımı kesilen hemoroid memesi birkaç gün içinde kaybolur. Hatta dışkılama esnasında kendiliğinden düşer. Lastik bant ligasyonu tekniği 1, 2 ve 3’üncü derece iç hemoroidi olan hastalar için uygundur. 4’üncü derece hemoroidi olan bir kişide bu tedavi yöntemi etkin ve yeterli olmaz. Bu nedenle buna doktor karar vermelidir.

Ne kadar sürüyor?

Bu işlem kesinlikle işlemi poliklinik şartlarında ve uzman bir cerrah tarafından yapılmalıdır. Genellikle anestezi gerektirmez. Hastanın operasyona gelmeden önce mutlaka tuvalet ihtiyacını karşılamış olması gerekir. Ortalama 15 dakika sürer. İşlem genellikle bir seansta bir hemoroid memesine lastik bant ligasyonu yapılarak uygulanır. Ancak herkesin durumu aynı olmayacağı için her hasta farklı değerlendirilir. Hastanın durumuna göre iki ayrı bölgeye de bant yerleştirilebilir. Hemen hemen herkeste üç hemoroid memesi olduğundan genellikle üç seansta işlem tamamlanmış olur. İşlem sonrası bazen çok az da olsa ağrı olabilir. Bunun için sıcak su lastiğine oturmak ve ağrı kesici almak yeterlidir.

HEMOROİDİN BELİRTİLERİ

* Kanama

* Anüs çevresinde şişkinlik

* Kaşıntı

* Akıntı

* Ağrı

* Kabızlık hissi

İŞTE RİSK ALTINDAKİLER

* Kabız olanlar

* Bir sorun olmadan uzun süre tuvalette oturanlar

* Hamileler

* Uzun süre ayakta duranlar ya da oturanlar

* Tuvalet ihtiyacını sıkça erteleyenler

* Düzensiz beslenenler.

* Ailesinde hemoroid yani basur sorunu olanlar

3

Haberin Devamı