Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İlaç ya da protez öneriliyor
HABERİ PAYLAŞ

İlaç ya da protez öneriliyor

Haberin Devamı

Prostat kanseri için yapılan ameliyatlardan sonra idrar kaçırma ya da iktidarsızlık görülüyor. Uygun hastada sinirlerin korunmasına çalışılarak iktidarsızlığın önüne geçiliyor. Buna rağmen sorun çıkarsa ilaç ya da protezle tedavi sağlanıyor.

SORU: Erken mi boşalıyorum?

25 yaşındayım. İlişkide kondom kullanıyorsam boşalma süren 10 dakika. Kullanmazsam 1-2 dakika. Erken mi boşalıyorum?

CEVAP

Bir sorununuz yok. Kondom kullanmaya devam edin. Zamanla tecrübeniz arttıkça kendinizi daha iyi kontrol edebileceksiniz.

SORU: Prostat ameliyatı oldum

2 yıl kadar önce radikal prostatektomi ameliyatı oldum, idrarımı tutamıyorum. 8 ay önce botoks yaptırdım, sonuç alamadım. Bazı günler azalsa da devam ediyor. Yeniden yaptırsam mı? Ereksiyon sorunum var. İdrar sorununu halledip protez taktırmayı düşünüyorum. Bana yardımcı olacak altenatif bir yöntem ya da ilaç var mı?

CEVAP

Prostat kanserini tedavi amacıyla yapılan ameliyatlardan sonra idrar kaçırma ve iktidarsızlık görülebilir. İktidarsızlık oluşmaması için uygun vakalarda sinirlerin korunması hedeflenir. Buna rağmen sorun çıkarsa ilaçlar ve son çare olarak mutluluk çubuğu denilen silikon protezler takılabilir. İdrar kaçırma sorunu zamanla azalırsa da bazı kişilerde mesane boynuna enjeksiyonlar hatta artifisyel sfinkter denilen protezlerin takılması da gerekebilir. Bu konuda deneyimi olan üniversite kliniklerine başvurmanızı öneririm.

SORU: Testislerim ağrı yapıyor, neden?

22 yaşındayım. Mastürbasyon yaptığım zaman spermimin sarımtrak bir renkte geliyor. Sizce bu ileride sorun olur mu? Bir de testislerim genelde sert ve toplu bir şekilde duruyor.

Normalde sarkık olması gerekmez mi? Bazen bu sertlik beni rahatsız ediyor. Örneğin, otururken beni sıkıştırıyor ve ağrı yapıyor. Ayrıca testislerimden biri, diğerinden küçük. Bu sorun yaratır mı?

CEVAP

Meninin rengi çeşitli nedenlerle kişiler arasında bir miktar fark gösterebilirse de bu durumlarda tanı, sadece görüntüyle konulamaz. Mutlaka laboratuvar tetkiki gerekir. Testislerin sarkık olup olmaması testislere olduğu kadar skrotum adı verilen haya torbasındaki kas yapısının ortam ısısı karşısında verdiği tepkiye de bağlıdır.

Sperm üretimi belirli bir ısıda gerçekleşebildiğinden tüm bu kas yapıları, testisleri vücuda soğukta yaklaştırıp sıcakta testisten uzaklaştırarak ısı dengesini yani termoregülasyonu sağlar. Bu nedenle bu değişken durum bir rahatsızlık belirtisi değildir.

Testislerinizin boyut farkına gelince; bu durum belirli bir noktaya kadar tabii olmakla birlikte boyut farkının çok belirgin olması ve özellikle giderek artması birçok değişik, hatta hayati önem taşıyan hastalığa sebep olabilir. Bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder