Prof. Dr. Derin Kösebay Ilaçla tedavi edilemiyor
HABERİ PAYLAŞ

Ilaçla tedavi edilemiyor

Çikolata kistleri rahim, yumurtalık ve karın içinde yapışıklıklara neden oluyor. Bu kistlerin hacmi arttıkça yumurta dokusunu ve içindeki hücreleri bozuyor. Kistler oluştuktan sonra ilaçla tedavisi mümkün değil, ancak ameliyat çare olabilir...

[[HAFTAYA]]

Çok kilo aldım

21 yaşındayım. Adetlerim 2 ayda bir oluyor ve çok sancılı geçiyor. Ağrı kesici kullanıyorum. O da adetin kesilmesine neden oluyor. Doktora gittim, doğum kontrol hapı verdi. Küçük bir kist varmış. Hap bana çok kilo aldırdığı için bıraktım. Sizce ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtalıkların çalışmasını düzenleyen ve ağrılı adet kanamalarını geçiren doğum kontrol haplarının birçok değişik cinsi var. Sorun sadece kilo almaksa doktorunuz ilacınızı değiştirerek sorununuzu çözebilir. Kilo sorunu için sizin de biraz gayret etmeniz gerekiyor (Biraz diyete dikkat etmek, spor, yürüyüş yapmak gibi).

Çikolata kisti nasıl tedavi edilir?

31 yaşındayım. Adet düzensizliği nedeniyle gittiğim doktor ultrasonla kontrol etti. Bir yumurtalıkta 5 santimlik çikolata kisti tespit edildi. Bir ay sonra kontrole çağırdı. Acaba bu kist nasıl tedavi edilir? Evli değilim, ilaç tedavisi mi uygun görülür?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, çikolata kisti endometriozis denen hastalığın yumurtalıklarda yerleşmesi sonucu oluşan, içi kahverengi bir sıvı ile dolu kistlerdir. Bu kistler oluşurken karın içinde rahim, yumurtalık, tubalar (kanallar) ve bağırsaklar arasında az veya çok yapışıklıklar görülür. Sonuçta gebe kalma şansını azaltabilir. Ayrıca endometrioma denen bu çikolata kisti hacmi arttıkça sağlam yumurtalık dokusunu ve içindeki yumurta hücrelerini de bozar. Endometrioma oluştuktan sonra ilaçlarla tedavisi hemen hemen olası değildir. Bu nedenle bir an önce ameliyatla bu kistten kurtulmanızı tavsiye ediyorum. Sevgiler.

Annem hasta mı?

Annemin rahminden parça alındı ve patolojiye yollandı. Sonucu size yazıyorum. Bu sonuca göre annemde kötü bir hastalık var mı?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, annenizin rahminden alınan parça normal hatta eğer hormon tedavisi almıyorsa annenizde yumurtlamanın olduğunu da gösteriyor. Rahim içinde her ay kanama ile atılan tabaka (Endometrium) hormonların tesiriyle şekil değiştirir. Adetten sonraki 10 gün estrojen hormonunun etkisi görülür ve endometriumda bu dönemde proleferasyon vardır. Daha sonra yumurtalama olur ve devreye progesteron hormonu girer ve endometrium sekresyon devri dediğimiz döneme geçer. Bu dönemde endometrium iyice kalınlaşmış ve döllenmiş yumurtanın yerleşmesine tamamen hazır hale gelmiştir. Döllenmiş yumurta adetin ikinci yarısında kanallardan geçip rahim içine düşer ve orada gelişimine başlar. Sevgili okuyucumuz, bu anlattıklarımın annenizle tabii ilgisi yok ama sekresyon fazı nedir, ben onu anlatmaya çalıştım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder