Opr. Dr. Hande Akbaş İlaçlar büyümeyi yavaşlatıyor
HABERİ PAYLAŞ

İlaçlar büyümeyi yavaşlatıyor

Haberin Devamı

Çikolata kistleri ortaya çıktıktan sonra ilaç tedavisiyle yok olmuyor. Verilen ilaçlar sadece kistin büyümesini yavaşlatıyor. Eğer büyüklüğü çok değilse, yaşam kalitesini etkileyecek şiddette ağrı yapmıyorsa ameliyata pek sıcak bakmıyoruz...

Rahimde kist varmış

23 yaşındayım. Adetim düzensiz, sancım çok. Rahimde kist ve hormon bozukluğu varmış. Bu kistler çocuk olmasını engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet sırasında başlayıp giderek şiddetlenen ağrıların kaynağı genellikle yumurtalık kistleridir. Her yumurtalık kisti kısırlığa sebep olmaz. Eğer çikolata kisti varsa bu ne yazık ki genellikle ilerleyici bir hastalıktır, uzun vadede kısırlığa yol açabilir. Siz de basit kist saptandıysa korkmayın. Ama doktorunuz bunun çikolata kisti olduğunu ifade ettiyse evleninceye kadar büyümemesi için ilaçlardan kullanın ve vakit kaybetmeden çocuk düşünün.

Akıntı başladı

23 yaşındayım, düzenli olarak yüzüyorum. 1 aydır akıntım mevcut. Bu normal midir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gittiğiniz havuzun temizliği düzenli yapılıyor mu? Bunu belgeleyebiliyorlarsa korkmadan o havuzu kullanın. Vajina hiçbir zaman kuru olmaz, genellikle şeffaf ve kokusuz vajinal akıntılar her kadında görebildiğimiz fizyolojik akıntılardır. Eğer sarı yeşimtırak ve kokulu olursa, o zaman bir kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olmalısınız.

Tedavi gördüm, geçmiyor

29 yaşındayım. Sağ yumurtalıkta 3 santimlik çikolota kisti var. Tedavi gördüm ama geçmedi. Gebe kalamıyorum. Ameliyat olmayı da istemiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleri ilaç tedavisiyle yok olmazlar. Sadece büyümesi yavaşlar veya durur. Sizde de mevcut kisti küçültmek yerine daha fazla büyümesine engel olmuş. 3 santimlik endometriomalar yaşam kalitesini bozacak şiddette ağrı yaratmıyorsa ameliyat önermiyoruz. Gebeliğin gerçekleşmemesi size verilen doğum kontrol ilaçları nedeniyle olabilir. Hapı kullanmıyorsanız kist tek başına gebe kalamama sebebi olmayabilir. Size önerim bu konuda uzman birine başvurun, yumurtalık rezervinize baktırın, tüplerinizi kontrol ettiririn. Tabii eşinizin de sperm sayı ve kalitesine bakılmalı. Gerekirse tüp bebek tedavisine başvurabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder