Prof. Dr. Derin Kösebay İlaçlar gebeliğe engel değil
HABERİ PAYLAŞ

İlaçlar gebeliğe engel değil

Doğum kontrol hapları yumurtalık fonksiyonlarını düzeltiyor, yumurtlamayı sağlıyor ve kistlerin kaybolmasına yardım ediyor. Bu ilaçların düzenli kullanımının gebeliğe engel olduğu doğru değil. Boşuna panik yapmayın

Doğum yapalı 45 gün oldu ama...

45 gün önce doğum yaptım ve hâlâ akıntılarım devam ediyordu. Kanamam oldu ama kısa sürdü. Acaba hamile olma riskim var mı yoksa bu durum normal mi? Ne yapmam gerekir? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doğumdan 40 gün sonra yumurtalık fonksiyonlarının tam olarak başlaması (ovulasyonla beraber) çok sık görülen durum değil. Bizim sadece tarihlere bakarak bir tahminde bulunmamız yerine sizin bir kadın doğum hekimine müracaatınız çok daha akılcı olacağını düşünüyorum. Zaten bu tarihlerde her doğum yapan kadın bir kontrolden geçmesinde yarar var. Ama tahminimi soruyorsanız onu da söyleyeyim: Gebe olmanız çok az bir ihtimal.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Adet döneminde cinsel organımda beze oluşuyor

20 yaşında kızım. 2 aydır adet dönemimde cinsel organımda bir beze oluşuyor. İlk kez geçen ay oluşan beze adetim bittikten sonra kendiliğinden geçti. Bu ay adetimin 4’üncü günü, farklı bir yerde çıktı. Acaba doktora başvurmam gerekiyor mu? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, bahsettiğiniz şikayetleri sizi muayene etmeden anlamak mümkün değil. Dış genital organlarda meydana gelen değişiklikleri tanımada bugün bile zorlanıyoruz ve kesin teşhis için çoğu kere biyopsi almak zorunda kalıyoruz. Sizin anlatımınızdan çok komplike bir şey çıkacağını düşünmüyorum ama mutlaka bir kadın doğum uzmanına gitmenizi öneriyorum.

İlacı bıraksam olur mu?

31 yaşındayım. Kıllanma ve ağrılı adet nedeniyle doktora gittim. Kistim varmış, 3 ay doğum kontrol hapı kullandım. Ardından 6 ay başka bir hap içtim. Hormon tahlilleri yapıldı, temiz. Doktorum kistin iyi huylu olduğunu söyledi. 1 aydır farklı bir doğum kontrol hapı kullanıyorum, kist yok olmuş. Kist yoksa ilacı bıraksam olur mu? Bu gebe kalmama engel mi? Kilo aldığımı düşünüyorum. Ne yapmalıyım? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, yumurtalıklardaki hormon yapımında düzensizlikler sonucu yumurtlama olamıyor ve zaman zaman kistler oluşabiliyor. Doğum kontrol hapları yumurtalık fonksiyonlarını düzelttiği için bir anlamda tedavi sağlıyor. Kilo artışı yapması konusunda haklısınız. Böyle bir şikayetiniz varsa mutlaka diyet uygulamalı ve spor yapmalısınız (Bu ilaçlar mutlaka kilo yapar diye bir kural yok). Kullandığınız ilacın daha düşük dozlu olanları var. Bu konuyu doktorunuzla konuşun. Bu ilaçları kullananlar ileride çocuk sahibi olamaz diye çok yanlış bir söylenti var ama kesinlikle doğru değil.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder