Opr. Dr. Hande Akbaş Ilactan önce doktor kontrolüne
HABERİ PAYLAŞ

Ilactan önce doktor kontrolüne

Haberin Devamı

Kadınları istenmeyen gebeliklerden koruyan hapların koruyuculuğu yüksek, yeni çıkanların yan etkileri de çok az. Ama ilaç kullanma kararını tek başınıza veremezsiniz. En iyisi bir doktora başvurun, o jinekolojik muayene sonucu bir sorun saptamazsa rahatlıkla içebilirsiniz...

Hapları nasıl kullanabilirim?

29 yaşındayım, yeni evliyim. Doğum kontrol haplarının yararı ne kadar olur? Kesin korur mu? Koruyorsa bile ne kadar ve ne aralıklarla kullanılmalı?

CEVAP Sevgili okuyucum, size önerim genel jinekolojik muayene olmanız. Yapılan muayenede doğum kontrol ilacı kullanmanızda sakınca bulunmuyorsa, o zaman sizin yaş grubunuzda benim kendi hastalarımda en çok güvendiğim ve kullandığım korunma yöntemi olarak bu ilaçları tercih edebilirsiniz. Son zamanlarda birçok yeni ilacın kullanıma girmesiyle yan etkileri çok az. 1.5-2 yıl kesintisiz kullanımla yüzde 99’luk koruma sağlayan tek yöntemdir diyebilirim. Eğer 2 yıllık süre sonunda halen çocuk istemiyorsanız o zaman 2-3 ay ara verip tekrar aynı ilaçla korunmaya devam edebilirsiniz.

Rahim ağzında yara varmış

5 ay önce kürtaj oldum. Doktorum kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluştuğunu söyledi. Ama yeniden muayene olmadım. Bu hastalık hakkında da hiç bilgim yok. Tedavisi nasıl?

CEVAP Sevgili okuyucum, kürtaj sebebiyle rahim ağzında yara oluşmaz. Sizde büyük ihtimalle uzun süreli vajinal bir iltihaba reaksiyonel olarak bazı hekimlerin yara olarak adlandırdığı kızarıklık oluşmuştur. Vajinal smear aldırın. Normalse bir şey yapmanıza gerek yok.

Erkeklik hormonu yüksekmiş

28 yaşında, 4 aylık evli kadınım. Adet sancılarım ve akıntılarım için özel bir doktora başvurduğumda, hormon testinde testosteron 79 çıktı. Bana yüksek olduğu söylendi. Polikistik over kisti ve iltihap olduğu belirtildi. Ben çocuk sahibi olmak istiyorum. Bunlar bana engel olur mu?

CEVAP Sevgili okuyucum, iltihabınızın ne testosteron yani erkeklik hormonu yüksekliğiyle ne de çocuk sahibi olamamanızla alakası var. Testosteron tek başına polikistik over teşhisi asla koydurmaz. Ancak bu hastalıkta daha yüksek olabilir. Her polikistik over sendromlu hasta da gebe kalamayacak diye koşul yoktur. Eğer adetleriniz düzenliyse, korkmadan bir süre kendiniz hamile kalmayı deneyebilirsiniz. Ancak adetler düzensizse o zaman çok vakit kaybetmeksizin bu alanda deneyimli bir doktora başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder