Gündem İlber Ortaylı 'Vahdettin Köşkü'nü eleştirdi

İlber Ortaylı 'Vahdettin Köşkü'nü eleştirdi

Paylaş
İlber Ortaylı 'Vahdettin Köşkü'nü eleştirdi

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Tayyip Erdoğan'ın kullanacağı iddia edilen Vahdettin Köşkü'nde yapılan restorasyon çalışmalarını eleştirdi

Prof. Dr. İlber Ortaylı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kullandığı Tarabya Köşkün'de, Recep Tayyip Erdoğan'ın kullanacağı iddia edilen Vahdettin Köşkü'nü eleştirdi. Ortaylı, Tarabya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen'in düzenlediği basın toplantısının katılımcıları arasındaydı.

Haberin Devamı

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Tarabya Köşkünün içindeki Av Köşkü'nün bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ortaylı, Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kullanacağı iddia edilen Vahdettin Köşkü'nün restorasyonunu hiç beğenmediğini söyledi. Ortaylı, " Vahdettin Köşkü'nün Restorasyonunu hiç beğenmiyorum. Tarihi realiteye, mimari kurallara sadık bir restorasyon olmadığını herkes biliyor. Vahdettin'in, yani son Padişahın şehzadeliğinden kalmadır. İstersiniz varislerine sorun, isterseniz Mimari tarihçilerine, isterseniz hiç kimse mutabık değildir, bugünkü restorasyonla "diye konuştu.

"BENİ İLGİLENDİRMEZ..."

Bu görüşünü Erdoğan'a söyleyip söyleyemeyeceği sorusuna " Hayır söylemem. Beni hiç ilgilendirmiyor yapılan işler" yanıtı veren Ortaylı sözlerini şöyle sürdürdü: Ben devletin neleri, nasıl kullanacağına hiçbir şekilde müdahale edemem. Bir defa, güvenlik meselesi var. Kocaman bir şehirde, bir devlet reisinin oturacağı yerin nasıl düzenleneceğini biz bilemeyiz.

Haberin Devamı

Ama binanın aldığı şekille hiç mutabık değilim. İnşallah öbür binalara dikkat edilir. Hepsinin kullanılmasına taraftarım aslında. Kullanılmayınca çöküyor bunlar. Bir kaç tane sefaret burda, İngiltere ve İtalyan Yazlık Sefareti kullanılmadıkları için çöküntüye uğradılar. Bu binaların devamlı bakılması restore edilmesi lazım.

MİSAFİRHANE OLABİLİR

Erdoğan'ın Tarabya Köşkü'nü kullanmaması halinde ne olacağını soran bir gazeteciye de Ortaylı, " Bir şey bulunur herhalde. İstanbul"da bu tip binalara çok ihtiyaç var. Şu Av Köşkü restore edilmiş, böyle değildi bu. Burada bir devlet başkanı çok rahatlıkla misafir edilir" dedi.

İdris TİFTİKCİ / DHA