Gündem İlhan Selçuk hayatını kaybetti

İlhan Selçuk hayatını kaybetti

Paylaş
İlhan Selçuk hayatını kaybetti

Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk 85 yaşında İstanbul'da hayata veda etti.

Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk 85 yaşında İstanbul'da hayata veda etti.

1925 yılında Aydın'da doğan İlhan Selçuk ilk yazılarına 1952 yılında başladı. 1963 yılında ismiyle özdeşleşecek Cumhuriyet gazetesine yazar oldu.

12 Mart askeri muhtırasında gözaltına alınan İlhan Selçuk işkence günlerini kaleme aldığı "Ziverbey Köşkü" adlı kitabında anlattı.

Selçuk'a yazıları yüzünden pek çok kez dava açıldı, davalar gazetecilik yaşamının parçası haline geldi

Yazın hayatı boyunca muhalif çizgisini sürdüren İlhan Selçuk son olarak Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak sorgulandı.

Selçuk'un gözaltına alınma şekli ve uzun süre sorgulanması kamuoyunda da tartışma konusu oldu.

Yaklaşık 50 yıl boyunca Cumhuriyet gazetesindeki “Pencere” adlı köşesinden okurlarına seslenen Selçuk, gazetenin imtiyaz sahibi olarak da görevini sürdürüyordu.

'AĞABEYİNİN YANINA GÖMÜLMEK İSTEDİ'

Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve yazarı İlhan Selçuk'un, 3 ay önce yaşama veda eden ağabeyi Turhan Selçuk'un Hacibektaş İlçesi'ndeki mezarının yanına gömülmek istediği belirtildi.

Nevşehir'in Hacıbektaş İlçe Belediye Başkanı Alirıza Selmanpakoğlu, İlhan Selçuk ile yaptıkları görüşmelerde, kendisinin de ağabeyi gibi Çilehane'ye gömülmek istediğini söylediğini, bunu kitaplarında da yazdığını söyledi. Çok değerli bir gazeteciyi, dostunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını anlatan Başkan Selmanpakoğlu, şöyle dedi:

“İlhan Selçuk'la hayattayken yapmış olduğumuz konuşmalara dayanarak Çilehane'de ağabeyi Turhan Selçuk'un yanında mezar hazırlıyoruz. Kendisi, her fırsatta Çilehane'ye gömülmek istediğini söylüyordu. Bunu yazılarında da dile getirdiğini biliyoruz. Cenaze ne zaman defnedilir, nasıl olur bilmiyorum. Ama, biz vasiyetini yerine getirmeye hazırız. Ağabeyi Turhan Selçuk'un yanına gömülmesi için çalışmalarımızı başlattık. Mezar ve cenaze töreniyle ilgili henüz bizi arayan olmadı.”

Ünlü karikatürist Turhan Selçuk, 3 ay önce yaşamını yitirmiş ve vasiyeti üzerine, Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde Mahsuni Şerif'in mezarı ile Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre’nin heykellerinin bulunduğu ‘Çilehane bölgesinde' defnedilmişti.

"TÜRK BASINI, YERİNİN DOLDURULMASI ZOR BİR GAZETECİYİ VE TÜRKÇE USTASINI KAYBETTİ"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk’un vefatıyla ilgili olarak Türk basınının yerinin doldurulması zor bir gazeteciyi ve Türkçe ustasını kaybettiğini söyledi.

Erinç, Selçuk’un ölümünün hem Türk basını hem de yöneticisi ve başyazarı olduğu Cumhuriyet için kayıp olduğunu belirtti.

Selçuk’un görüşlerini ödün vermeden savunduğunu ve düşüncelerini geliştirerek sahip çıktığını dile getiren Erinç, Selçuk’un bu yönüyle
Türkiye’deki simge kişilerden biri olduğuna dikkati çekti. Erinç, Selçuk’un rahatsızlığı nedeniyle Cumhuriyet gazetesinde çok
önceleri yayınlanan yazılarından seçmelerin köşesinde yayınlandığını ve o yazıların bugünü de kapsayan içeriklerinin Selçuk’un yazarlığını bir kez daha kanıtlayan örnekler olarak görüldüğünü ifade etti.

Selçuk’u son olarak Mayıs ayı başında Cumhuriyet’in kuruluş yıl dönümünde kutlamaları dolayısıyla hastanede ziyaret ettiğini kaydeden Erinç, şöyle konuştu:

"Onu, pek umutlu görmedim. Açıkçası ağlamamak için kendimi zor tuttum. Kendisiyle ilgili yaşanan süreci Silivri davaları öncesi ve sonrası diye ayırmak gerek. Selçuk, kendisine yapılan uygulamayı içine sindiremedi ve bu nedenle hayata küstüğü bir süreç yaşadı. Ama daha sonra moralinin yerine geldiği, yeniden yaşama sarıldı. Bu süreçte geçirdiği dolaşım sistemindeki rahatsızlık felç ile birleşince yaşamı çok zorlaştı. 1963 yılında Yeni Sabah gazetesinden Cumhuriyet gazetesine geçişinden bu yana Selçuk’u tanırım. Türk basını yerinin doldurulması zor bir gazeteciyi ve Türkçe ustasını kaybetti."

2