Spor İlik nakli beklerken şampiyonluklara koşuyor!

İlik nakli beklerken şampiyonluklara koşuyor!

Paylaş
İlik nakli beklerken şampiyonluklara koşuyor!

İzmir'deki Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencisi, 18 yaşındaki lösemi hastası Serhat Alyılmaz, 4 yıldır ilik nakli beklerken, sporla hayata tutunup 20'nin üzerinde madalya kazandı

Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencisi, lösemi hastası 18 yaşındaki Serhat Alyılmaz, 4 yıldır ilik nakli beklerken, sporla hayata tutunup 20’nin üzerinde madalya kazandı. Aynı zamanda antrenörü de olan babası ile çalışıp oryantringte Türkiye şampiyonu olan Alyılmaz, milli takıma kadar yükselip çeşitli dereceler aldı. Profesyonel dağcı, yüzücü ve bisikletçi de olan Alyılmaz’ın hedefi, üç ay önce başladığı triatlonda da şampiyon olmak.

Türkiye’de kemik iliği nakli bekleyen 663 lösemi hastasından biri olan Serhat Alyılmaz, hayata sporla tutunuyor. Yaşar Üniversitesi Elektrik- Elektronik Bölümü’nü kazanan ve bu yıl hazırlık sınıfında eğitim alan Alyılmaz, sporla hayata tutunma hikayesini şöyle anlattı:
"8’inci sınıfta çok sık yorgunluk hissedince, ailem beni doktora götürdü. Yapılan testlerde, lösemi olduğumu öğrendim. Profesyonel yüzücüydüm. Kendi yaş gruplarımda birçok madalyam ve bölge birinciliklerim vardı. Bir yıldır yüzüyordum, ama hastalığım nedeniyle bırakmak zorunda kaldım. Bir yıl her şeyi bıraktım, yalnızca okula gidip geldim. Kendimi iyi hissetmeye başlayınca, spor tutkum galip geldi. Doktorumun izni ve aynı zamanda antrenörüm olan babamın da desteğiyle önce dağcılığa sonra da oryantringe başladım. iki yıl önce E16 kategorisinde Türkiye şampiyonu oldum, bu başarım bana milli takımın kapılarını açtı. Bu daldaki çeşitli yarışmalarda birçok madalya kazandım. Güneydoğu Avrupa Şampiyonası bayrak yarışında, milli takımla dördüncü olduk."

’HASTALIĞIMI AKLIMA GETİRMİYORUM’


Babası Cevdet Alyılmaz’ın eski güreşçi olduğunu, Doruk Dağcılık’ta eğitmenlik, oryantring sporcu ve antrenörlüğü ile triatlon antrenörlüğü yaptığını belirten Serhat Alyılmaz, "Hastalığım boyunca yaşayacaklarımı düşünüp endişelenmek yerine, enerjimi spora veriyorum ve kazandığım madalyalar bana moral oluyor. Bu yolla benim gibi pek çok lösemi hastası gencin hayata tutunabileceğine inanıyorum. Ben de bütün organlarımı yaşarken bağışladım, ancak her gün hastalığımla yaşamıyorum. Bu yıl üniversite eğitimi almaya da başladım. Ailemin desteğiyle hem hastalığımı yenip hem de sportif başarılarımla ülkemin adını uluslararası platformda duyurabilmeyi hedefliyorum" dedi.

Hedeflerini gerçekleştireceğinin ilk işaretini, oryantringte aldığı madalyalarla veren Alyılmaz, üç ay önce başladığı triatlonda da gözünü şampiyonluğa dikmiş durumda. Şu ana kadar haftada altı gün, günde dört saat yüzme, koşu ve bisiklet antrenmanı yapan Alyılmaz, yarışmalara sporcu olarak katılmaya da başladı. Alyılmaz, "Babamla birlikte her hafta sonu dağcılıkla da uğraşıyoruz. Geçen yıl Demirkazık zirvesi yaptık. Yüzme ve koşu tecrübem daha önce yaptığım sporlar nedeniyle var. Öncelikli hedefim, aynen oryantringte olduğu gibi triatlonda da Türkiye’de derece yapmak sonra da ülkemi uluslararası yarışmalarda temsil etmek" diyerek hedeflerini sıraladı.

İki kardeşinin iliği uyum göstermeyen Alyılmaz, 2013 yılı Temmuz ayı rakamlarına göre nakil bekleyen Türkiye’nin 663 hastasından sadece biri. Dünyada 22 milyon 559 bin 709 gönüllü, lösemi hastalarının iyileşmesi için gereken kemik iliği naklinde donör olmak için örnek vermiş durumda. Türkiye’de ise bu rakam Ağustos sonu verilerine göre 36 bin civarında, son dönemde başlatılan kampanyalar sayesinde sayının 40 bini aştığı düşünülüyor. Ancak bu rakam dünyanın diğer ülkeleriyle karşılaştırıldığında 200 bin civarında lösemi hastası olduğu bilinen Türkiye’deki gönüllü sayısının azlığını ortaya koyuyor. ABD’de 7 milyon 50 bin, Almanya’da 4.5 milyon, İngiltere’de 815 bin, İsrail’de 707 bin, Japonya’da 405 bin, İtalya’da 360 bin, Polonya’da 277 bin, Güney Kıbrıs’ta ise 118 bin kişi, gönüllü kemik iliği donörlüğü için başvurmuş durumda.

DHA

Haberin Devamı