Opr. Dr. Hande Akbaş İlişki sonrası kanama varsa...
HABERİ PAYLAŞ

İlişki sonrası kanama varsa...

Haberin Devamı

İlişki sonrası kadında kanama olması normal değil. Zaman kaybetmeden jinekolojik muayeneden geçip smear aldırmak için doktora gidin. Çünkü kan çok önemli hastalıkların habercisi olabilir...

Bebekte gelişim geriliği olabilirmiş

33 haftalık gebeyim. Bebeğimin gelişimi 30 haftayla uyumlu. Suyu da hafif azalmış görüldü. Doktorum bebekte gelişme geriliği olabileceğini ve erken doğum olabileceğini söyledi. Çok korkuyorum. Ne yapmalıyız?

CEVAP Sevgili okuyucum, bebeğin plasentası denilen eşinin fonksiyonları yetersiz kaldığı zaman ne yazık ki bebeğe giden kan akımı da bozulmaya başladığı için bebekte gelişme geriliği başlar. Genellikle gebelik haftasıyla bebeğin gelişimi arasında 2 haftadan fazla fark oluştuysa bu durumdan bahsedilir. Gebeliğin 28’inci haftasından itibaren görülebilir. Öncelikle yapılması gereken sıkı takip edilmenizdir. Bebekte büyüme tamamen durduğu, bebeğe giden kan akımları bozulduğu ve suyun giderek azalmaya başladığı durumlarda bebek derhal doğurtulmalıdır. Aksi taktirde bebeğinizi anne karnında kaybetme riskiniz çok yüksektir.

Hâlâ adet görüyorum, neden?

52 yaşındayım. Düzenli adet görüyorum. 5 kez normal doğum yaptım. Son zamanlarda tuvalete oturduğumda sanki elime rahmim geliyor. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP Sevgili okuyucum, ne yazık ki geçirmiş olduğunuz doğum travmalarına bağlı olarak ve yaşınızda ilerleyerek pelvik bağ dokusunun zayıflamasıyla rahminiz yerçekimine bağlı olarak sarkmaya başlamış gibi. Buna yapılacak en doğru yaklaşım rahminizin alınmasıdır. Aksi taktirde zamanla daha da aşağı inecek ve bir daha içeri sokulamaz hale gelecek yara olacaktır. Henüz menopoza girmemişsiniz ve anladığım kadarıyla tamamen dışarı çıkmamış. Dilerseniz ameliyatı hemen olmak yerine menopoza girince yaptırın. Hem rahim hem de yumurtalıklarınızı aldırtarak ileride kadın hastalıklarıyla alakalı oluşabilecek herhangi bir sorundan kurtulmuş olursunuz.

İlişki sonrası kanamam var

32 yaşındayım. 2 aydır her ilişki sonrası devamlı kanamam olmaya başladı. Bu durum normal midir?

CEVAP Sevgili okuyucum, ilişki sonrası kanama normal şartlar altında asla olmaması gereken bir durumdur. Mutlaka bir uzmana başvurarak bir an önce bir vajinal smear aldırmalı ve rahim ağzı kanseri gibi önemli bir problemin olup olmadığının ekarte edilmesini sağlamalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder