Opr. Dr. Hande Akbaş İlk adet geciktiyse doktora başvurun
HABERİ PAYLAŞ

İlk adet geciktiyse doktora başvurun

Haberin Devamı

Normalde kız çocuklarının 9-12 yaşları arasında ilk adetlerini görmesi beklenir. Eğer kızınız ya da yeğeniniz büyümesine rağmen adetini görmediyse vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun...

Gebeliğim sona erdi ama...

5 gün önce ilk gebeliğimi 7 haftalıkken sona erdirdim. Kürtajdan sonra şu an bile ara ara koyu renk kan pıhtısı ve kan geliyor. Sancılarım oluyor. Özellikle tuvalet sırasında sıkıntı yaşıyorum. Acaba bu yaşadıklarım normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajdan sonraki ilk 1 hafta içinde giderek azalan, zaman zaman pıhtı şeklinde boşalan kanamalar, kasıklarda ağrı olabilir. Ama idrarınızı yaparken herhangi bir sorun yaşamamanız gerekir. Size önerim tam idrar tahlili yaptırmanız eğer enfeksiyon varsa bunun için gerekli antibiyotiği kullanmanızdır. Bunun dışında yaşadığınız tüm belirtiler kürtaj sonrası sık gördüğümüz bulgular olup bir sonraki adetiniz gelene kadar yavaş yavaş kaybolacaktır.

Doktora gitsem mi?

14 yaşını dolduran bir kızım var ama adet görmedi. Ne zaman doktora gitmeliyiz ya da normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde 9-12 yaş arasında kız çocuklarının ilk adetlerini görmesi beklenir. Kızınız 14 yaşında olmasına rağmen hâlâ adet görmediyse artık daha fazla beklemeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı veya çocuk hastalıklarının endokrinoloji bölümüne başvurarak sebebin anlaşılması için muayene olmasını sağlayan. Ardından da gerekli tetkikleri lütfen yaptırın.

Lekeler sürüyor

32 yaşındayım. Sağ over’de bulunan kistin tedavisi amacıyla 1 kutu doğum kontrol hapı içtim. 7 günlük ara verdim. Adetim 2 hafta önce bitti ama koyu renkli lekeler devam ediyor ve memelerim ağrıyor. Adet sancısı gibi sancı çekiyorum. Sizce bunlar normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacını kestiyseniz bu lekelenmeler kesinlikle normal değildir. En kısa zamanda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olun. Böylece kistinizi kontrol ettirmiş olursunuz. Eğer ilaca devam ediyorsanız o zaman lekelenme ilaca bağlı olabileceğinden endişelenmeyin lütfen. İlaçlar ayrıca memelerde büyüme ve ağrı da yapar. Dilerseniz bu ilacı size veren hekimle görüşerek daha az yan etki yapacak başka bir alternatif ilaca geçiş yapabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder