Tamer Heper İlk defa duyuyorum
HABERİ PAYLAŞ

İlk defa duyuyorum

Annemizden biz iki kardeşe gayrimenkul miras kaldı. Kardeşimle satmayı kararlaştırdık, yeğenime vekaletname verdik. Aradan uzun zaman geçti satıştan bir haber yok. Derken ben haricen dairenin satıldığını öğrendim ve satın alan kişi ile görüştüm. Bu kişi de işin içinde bir hukuki problem olmasın diye yeğenimi aramış ve durumu anlatmış. Yeğenim de bunun üzerine inkar edemedi, ancak benim paramı vermiyor. Sebebini sorduğumda kardeşimin kendisine ölüsü üzerine yemin verdirdiğini, ölmeden bu parayı bana veremeyeceğini söylüyor. Ben kardeşimin ölümünü beklemek zorunda mıyım? A.Ş.

Haberin Devamı

Yaklaşık kırk yıllık meslek hayatımda çok garipliğe tanık oldum ama böylesine ilk defa tanık oluyorum. Bu işler böyle yeminle falan olur mu? Sonra ne hakla ki kardeşinizin ölümüne kadar bu parayı tutacaklar, mantığını da anlamak mümkün değil. Elbette siz yemine falan bakmayacaksınız. Vekil dediğiniz kişi temsil ettiği kimse adına hukuki işlem yapar, elde ettiği yarar müvekkiline aittir. En kısa zamanda bunu kendisine teslim etmek zorundadır. Sizin adınıza hareket eden yeğeniniz de satış bedelinden size düşen payı derhal teslim etmek zorundadır. Onun ailesinin yemini falan bu işe engel olamaz. Siz iki şey yapabilirsiniz. Birincisi yeğeninize bir ihtarname gönderip bu paranın vereceğiniz makul bir sürede size ödenmesini talep edersiniz. Bu süre içinde ödenmediği takdirde hem hukuk mahkemesinde bir alacak davası açarsınız. İkinci olarak da kendisini savcılığa şikayet edersiniz.

Suçunuz yok gibi

10 daireli bir binada kat sahibiyim. Binamızın en üst katında oturanlar çatıyı yükseltip aradan bir kat daha çıkardılar. Bunu belediyeye şikayet ettik ama belediye yapılan inşaatla ilgilenmedi de tüm kat maliklerini savcılığa şikayet etti. Şimdi hakkımızda dava açılmış. Peki bunu önlemek belediyenin görevi değil mi? Biz ceza alırmıyız? S.S.

“Belediyenin görevi değil mi?” diye soruyor okuyucum. Ben size belediyenin görevlerini saysam köşemin üç günlük kapasitesi bunu karşılamaz. Sonra da soracağım bak bakalım belediye bunlardan kaçını yapıyor? Okuyucum hangi belediye olduğunu yazmamış, ben ise genelinden söz ediyorum. Konu hakkında belediyenin yapması gereken, inşaat sırasında yapı tatil tutanağı tutup inşaatı mühürlemek. İnşaat bitti ise bu defa encümenden yıkım kararı alıp uygulamak. Siz hiç encümenin yıkım kararını uygulayan belediye gördünüz mü? Bazı özel uygulamalar hariç ben görmedim. Yani okuyucumun olayında belediye yapması gerekeni yapmamış da yapmaması gerekeni yapmış. Bir daire sahibi proje dışı inşaat yaptı ise diğer bağımsız bölüm maliklerinin günahı ne? Doğrusu suçun ne olduğunu bilemiyorum ama savcı dava açtığına göre bir suç işlenmiş. Peki kabul de hukukta önemli bir kural var ‘suç şahsidir’. Çatı katındaki bir suç işledi ise diğer kat maliklerinin günahı ne? Tahmin ediyorum okuyucum ve diğer kat malikleri bu işten hasarsız kurtulacak. Çatı katı sahibinin sonunu bilemem.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder