Cumartesi Postası İlk diş muayenesine ne zaman gitmeli?

İlk diş muayenesine ne zaman gitmeli?

Paylaş
İlk diş muayenesine ne zaman gitmeli?

Dişler her yaşta önemli. Bu yüzden erken önlem alınmalı. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Diş Hekimi Ayça Neşve Kayabaşoğlu, bebeklerin ilk diş muayenesinin 6 ay-1 yaş arasında yaptırılması gerektiğini söylüyor

Bebeklerin ilk diş muayenesi kaç yaşında yaptırılmalı? Bebeklerin ilk diş muayenesinin, dişleri çıkmaya başladıktan sonra (genellikle 6 ay-1 yaş arasında) yaptırılması gerekir.

İlk yaş muayenesinde bebek ağrı hisseder mi?

Bu dönemde ağız-diş muayenesi bebek, ebeveynin kucağında otururken ya da yatarken yapılır. Bebeği korkutmamak için tüm hareketler yavaş ve nazikçe genellikle hiçbir el aleti kullanılmadan yapılır. Bu sayede bebeğin ilk muayenesi ağrısız bir şekilde gerçekleşmiş olur.

İlk diş hekimi ziyaretinde neler yapılıyor?

Çocuğun ayna ve ışık yardımıyla tüm dişlerine bakarak var olan sorunları ve tedavi yöntemleri belirlenir ve sizinle paylaşılır. İlk muayenede en önemlisi beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında ebeveynler bilgilendirilir. Bu işlemler yapılırken kullanılan tüm aletler çocuğa anlatılarak ne işe yaradığı gösterilir ve bazı aletleri onların kullanmasına izin verilir. İlk muayenede canı yanmayan, hatta oynanan oyunlar sayesinde odadan mutlu ayrılan çocuğunuz bir sonraki seansa çok daha rahat gelir.

BEBEĞİNİZİ TEDAVİYE HAZIRLAYIN

* Çocuğunuza “Korkma, hiç acımayacak” gibi cümleler kurmayın. Bu tür cümleler çocukların bilinçaltında acıyabileceği fikrini doğurabilir.

* Çocuğunuzu diş randevusundan sonra hediye ile ödüllendirmeyin. Çünkü bunu rutin bir durummuş gibi algılamasını sağlamak gerekir.

* Çocuğunuza geçmişte yaşadığınız diş hekimi deneyimlerinizden olumlu cümlelerle bahsedin. Eğer diş hekimine gitmeyi reddederse dişlerinin daha çok çürüyeceği ve sonrasında iğne yapılıp çekilmek zorunda kalabileceği gibi korkutucu cümleler kurmayın. Çünkü tüm bu korkuttuğunuz işlemler, bir gün çocuğunuzun gerek duyabileceği tedaviler olabilir.

* Diş hekiminin dişlerine bakmaktan başka hiçbir şey yapmayacağı konusunda da çocuğunuza söz vermeyin. Bırakın çocuğunuz hekimini dinleyerek kendi izlenimleri ve hissettikleriyle bu durumun üstesinden gelsin. Zor bir tedavi yapılacak olsa bile, ilk ziyarette çocuk ile hekim arasında iyi bir güven duygusu oluşursa bu deneyim kolaylıkla aşılabilir.

HAZIRLAYAN: FERHAN KAYA POROY

2

Haberin Devamı