Prof. Dr. Derin Kösebay İlk gebelikte genellikle sorun cıkmıyor
HABERİ PAYLAŞ

İlk gebelikte genellikle sorun cıkmıyor

Kan uyuşmazlığı çiftlerin endişelenmesine neden oluyor. Bu durumu yaşayanların ilk gebeliklerinde genellikle çocukta sorun çıkmıyor. Daha sonraki hamilelikte ise yapılan bir iğneyle kan uyuşmazlığı derdi bitiyor

[[HAFTAYA]]

Tekrar kanama oluyor

3 aydır adetim bittikten 15 gün sonra tekrar kan gelmeye başlıyor ve akıntı oluyor. İlişkiye girdikten sonra biraz kanama oluyor. Henüz doktora gitmedim. Sizce neden böyle oluyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, pek çok neden sayılabilir ama sanırım öncelikle rahim ağzının incelenmesi gerekiyor. Mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurun. Doktorunuz sizden smear alıp rahim ağzının durumunu değerlendirecektir. Eğer rahim ağzıyla ilgili bir sorun yoksa rahim ve yumurtalıklar incelenmelidir. Ara kanamalar, ilişki sonrası görülen kanamaların neden olduğu mutlaka net şekilde anlaşılmalıdır.

Haberin Devamı

Kan uyuşmazlığı var

5 yıllık evli kadınım. Bebek sahibi olmak istiyoruz ama kocamla aramızda kan uyuşmazlığı var. Benim kan grubum A Rh negatif, eşimin A Rh pozitif. Bu yüzden doktora gittim ama tatmin olmadım. Nasıl bir sorunla karşı karşıyayım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, Rh’a bağlı kan grubu uyuşmazlığında erkek Rh (+) kadın Rh (-) ise ve anne karnındaki çocuğun kanı da Rh (+) ise bir kan uyuşmazlığından söz edilebilir. İlk gebelikte anne vücudunda çocuğun Rh (+) kanına karşı geliştirilmiş antikorlar (vücudun koruma elamanları) olmadığı için çok büyük olasılıkla çocukta sorun oluşmadan doğum gerçekleşir. İkinci üçüncü gebeliklerde anne kanında Rh (+) kana karşı antikorlar (vücudun koruma elamanları) oluştuğu için bu maddeler çocuğa geçerek onda hastalığın oluşmasına neden olurlar. Artık günümüzde çocuğu Rh (+) olan annelere doğumdan hemen sonra yapılan bir iğne; Gama Globulin (Annede meydana gelen ve gelecek olan antikorları nötralize eden bir madde) sayesinde ileriki gebeliklerinde de bir sorun olmadan sağlıklı normal bebekler doğması sağlanabilmektedir. Sevgili okuyucumuz, gördüğünüz gibi endişe edilecek önemli bir şey yok.

Aşılama denesek olur mu?

25 yaşındayım, eşim de 24 yaşında Doktora gittik, benden sperm testi istediler. Eşimin röntgenine baktılar. Benim sorunum yokmuş. Eşimin de tüpleri açıkmış ama yumurtalıklarda sorun varmış. 5 yıldır çocuk sahibi olamıyoruz. Acaba başka ne olabilir? Aşılama denesek olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bu konuda uzaktan çare bulmak mümkün değil. Çocuk olmamasının pek çok nedeni olabilir. Bu konuda deneyimli bir kadın doğum uzmanı size yadım etmeli. Gerekli görülürse aşılama da bir yöntemdir ve gebelik şansını artırabilir. Eldeki imkanları denemesine rağmen hâlâ başarılı olamıyorsa o zaman bir tüp bebek düşünülebilir. Nedeni belli olmayan kısırlık vakaları günümüzde pek de az değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder