İlk günün mantıları müşterilerden

Cumartesi, 24 Ekim 2009 - 05:00

İlk günün mantıları müşterilerden

Ulus’ta 1987 yılından bu yana hizmet veren Aşkana Mantı şimdi de Göktürk’te açılan ikinci şubesiyle mantıseverlerle buluşuyor. Tatar usulü, bol etli, fırınlanmamış mantı yapılan Aşkana, Tatar dilinde ‘aşhanemutfak’ anlamına geliyor. Aşkana Mantı’nın şimdiki sahibi İlhan Akça. 1988’de Aşkana’da garson olarak işe başlayan İlhan Akça Aşkana’yı ilk sahibi Bülent Ceren’den devralmış. 20 yılı aşkın zamandır ilk günkü titizliğinden hiçbir ödün vermeden müşterilerine hizmet anlayışını sürdüren Aşkana Mantı’nın hikayesini İlhan Akça şöyle anlatıyor:

Aşkana Mantı’nın ilk sahibi Tatar bir ailenin ferdi olan Bülent Ceren. 1980’li yılların başında dil eğitimi için Amerika’ya giden Bülent Ceren burada önce bir İtalyan restorantında işe başlamış. Bulaşık, servis derken bir yandan da İngilizce eğitim almış. 1984’te Türkiye’ye dönmüş. Restorant işi o kadar hoşuna gitmiş ki 1987’de kendi işini yapmaya karar vermiş. Ulus’da Aşkana’nın şu anda bulunduğu yer restoran olarak hazırlanmış. Aslında o İtalyan yemekleri yapmayı planlıyormuş, annesi Nazmiye Hanım ise mantı yapmayı önermiş. Ve 1987’nin şubat ayında Aşkana açılmış.

Aşkana’nın açıldığı gün İstanbul’de müthiş bir kar varmış. Fırınlarda ekmek bitmiş, okullar tatil edilmiş yani kentte olağanüstü bir durum yaşanan günlerden biriymiş. Kartopu oynamak ve karın keyfini çıkarmak için dışarı çıkan semt sakinleri bakmışlarki yeni bir mekan açılmış... Bir mantıcı! Hadi girip bir mantı yiyelim diyen girmiş restorana. Beklenmeyen bir kalabalık! Daha ilk gün! Yeterli çalışan da yok! Bazı müşteriler girmiş mutfağa başlamış kendi mantılarını kendileri hazırlamaya... Mantılar bir sevilmiş bir sevilmiş... Kısa sürede önce civarda sonra İstanbul’da birçok insan müdavimi olmuş Aşkana Mantı’nın.

Tatar usulü ince yufka

1988’den beri Aşkana Mantı’da çalışan İlhan Akça, şimdi sahibi olduğu restorantta garson olarak işe başladığını ve Bülent Ceren’in sayesinde Aşkana Mantı’nın bugünlere geldiğini söylüyor. 1995’den bu yana Aşkana Mantı’nın sahibi olan İlhan Akça “Tatar dilinde Aşhane-mutfak anlamına gelen Aşkana’da İstanbul’un en lezzetli mantısını yiyebilirsiniz” diyor. Bu konuda mütevazı olmadıklarını belirten İlhan Akça’ya ‘Peki Aşkana’daki mantının özelliği nedir?’ diye sorduğumuzda bu geleneksel yemeği şöyle anlatıyor:

Tatar usulü yaptığımız bu mantının en önemli özelliği günlük yapılması. Kıymasından hamuruna, yoğurdundan tereyağına her şey günlük. Kaliteli malzeme lezzetin de sırrını oluşturuyor. Mantımızın hamuru baklava yufkasından biraz daha kalın açılır. Aşkana açıldığı günden beri mantıda kullandığımız kıymayı aynı kasaptan alırız. Sinirleri alınmış etten hazırlanan kıyma kullanırız. Bu kıymaya az soğan, tuz ve karabiber ekleriz.

Kare şeklinde kesilmiş mantı hamurunun içine kıymayı yerleştirip bohça şeklinde kapatırız. Gerektiği kadar suda pişirdikten sonra iyice süzüp servis tabağına alırız. Üzerine müşterinin arzusuna göre sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ve tereyağı kırmızı biber ile hazırlanmış sos ilave ederek servis ederiz. Klasik mantı bu şekilde servis edilir. Ancak müşteri salça, nane gibi farklı soslar isterse bu şekilde soslar da hazırlarız.

Bu lezzetli mantı dışında Aşkana’da yiyebileğiniz bir diğer yemek ise Tatarlar’ın milli yemeği sayılan çiğbörek. Aşkana’nın menüsündeki salata da yıllardır değişmeyen bir lezzet. Salatanın tüm malzemelerini İlhan Bey halden kendisi alıyor. Müşteri istedikten sonra salata hazırlanıyor. Tüm bu yiyeceklerin yanında bir de turşu var. Ve tatlı olarak yoğurt tatlısı. Kaymağı çiftlikten getirtilen hafif bir tatlı.

Salı günleri dışında haftanın 6 günü saat 12.00-22.00 arasında hizmet sunulan Aşkana Mantı’da fiyatlar ise şöyle:

Mantının porsiyonu 12 TL, çiğ böreğin porsiyonu 6 TL. Bir porsiyonda üç adet çiğ börek var.

Aşkana Mantı Ulus Metehan Sokak Türker Apt. No:1 Ulus Tel: (0212) 268 74 42

 Aşkana Mantı Göktürk İstanbul Caddesi 2-17 Göktürk Tel: (0212) 322 20 60

 

AYŞEGÜL SARSAR / POSTA