Gündem İlk hacı kafilesi yola çıktı

İlk hacı kafilesi yola çıktı

Paylaş
İlk hacı kafilesi yola çıktı

İlk hacı kafilesi yola çıktı

Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan ilk hacı kafilesi Medine'ye gitti. Sabah saatlerinden itibaren Atatürk Havalimanı'na gelen hacı adaylarını kutsal topraklara İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı uğurladı.

Suudi Arabistan Havayolları uçağı ile saat 09.30'da Atatürk Havalimanı'ndan Medine'ye giden Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerinin de aralarında bulunduğu 400 kişilik ilk hac kafilesini yakınları dualar ve gözyaşları içinde uğurladı. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne sabahın erken saatlerinde gelen hacı adayları ve onları uğurlamaya gelen yakınları nedeniyle yoğunluk yaşandı.

TÜRK HACISI OLDUĞUNUZU UNUTMAYIN

Bu sene İstanbul'dan 180 kafile halinde 17 bin civarında hacı adayının kutsal topraklara gideceğinin altını çizen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı yaptığı konuşmada şunları söyledi. "Biz ilk hacı kafilemizi uğurlama toplantısı yapmayı gelenek haline getirdik. Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan da ilk kafilemiz uçmak üzere. Böylece hac harekatımız başlamış oluyor. Üzerinizde taşıdığınız kartta ve elbisenizde bulunan ay yıldızın onurunu her birinizin temsil ettiğini unutmayın. Görevliler ile mutlaka uyumlu bir yolculuk olmalı. Yaklaşık 50 günlük seyahat içerisinde her zaman kafile ruhu ile hareket etmek önemli. Ben Süleymaniye'de oturuyorum bu turist kafilelerini görüyorum. Her yaştan insanlar son derece uyumlu bir şekilde kafile düzenini bozmadan başarılı bir seyahat yapabiliyorlar. Geçmiş yıllarda bizim hacılarımızın kafile düzenini bozmak yüzünden ne kadar ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve yaşattıklarını biliyoruz. Bu sebeple bu tür yolculuklarda kafile düzeni önemlidir. Bu tür yolculuklarda arkadaşlık son derece önemlidir. Bizim kültürümüzde geleneğimizde hac arkadaşlığı ile asker arkadaşlığı önemlidir. Onun için birbirinizi incitmeyiniz. Allah'ın evi olan taştan tuğladan olan Kabe'yi tavaf ederken, bir başka Allah'ın evi olan insan gönlünü yıkmayalım."

ÜLKEMİZ VE BİZİM İÇİN DUA EDİN

Hacı adaylarını uğurlamak için Atatürk Havalimanı'na gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, hacı adayları ile sohbet etti. Vali Mutlu, "İnsanoğlunun doğumdan ölüme kadar yapmış olduğu yolculuk içerisinde en kutsal yolculuk bugün sizin başlayacağınız yolculuktur. Kutsal bir yolculuğa çıkıyorsunuz ve sizi kutsal bölgelere uğurluyoruz. Hayatınız boyuca bu yolcuğu çok özlediniz ve çok beklediniz. Hac görevini yerine getirip sağlıklı bir şekilde yurda döneceksiniz. Sizleri sevgi, dua ve bol selamla uğurluyoruz. O kutsal topraklara bizlerin dualarını ve selamlarını da götürerek bu güzel görevinizi yerine getiriniz. Siz kutsal topraklara arkadaşlık ile gideceksiniz. Asker arkadaşlığı hep erkeklere nasiptir. Ama hac arkadaşlığı bugün hanımlarımıza da nasip olacak. Birbirinizle dayanışma içerisinde olacaksınız. Bu meşakkatli yolculuğu birbirinize dayanışarak ve birbirinizden güç alarak yapacaksınız. Orada birbirinizin gözü kulağı olacaksınız. Orada her zaman yakınınız da Diyanet İşleri Teşkilatımız olacak. Bütün imkanları ile rehberlik hizmetlerinden sağlık hizmetlerine kadar Diyanet teşkilatımızı yanınızda bulacaksınız. Orada ülkemiz içinde dua edeceksiniz. Ülkemizin huzuru, birliği ve beraberliği ve güzel geleceği için dua edeceksiniz ve bizde buradan yürekten amin diyeceğiz" dedi.

Bu arada bir gazetecinin, "Sizin hacca gitmek gibi bir arzunuz var mı?" sorusu üzerine İstanbul Valisi Mutlu, "Var tabi ki. Herkesin gönlünde böyle bir arzu vardır. Ne zaman nasip olursa o zaman gideriz" diye yanıt verdi.