Ekonomi İlk ihaleyi Hacılar Helal Et kazandı

İlk ihaleyi Hacılar Helal Et kazandı

Paylaş
İlk ihaleyi Hacılar Helal Et kazandı

Et Balık Kurumu tarafından 4 bin 25 ton kasaplık sığır alımı için düzenlenen ihalede, 500 ton için en düşük teklifi 1.2 milyon Euro'yla Berlin merkezli Hacılar Helal Et verdi

'10 günde yapılacak’ şartı

Son dönemde tırmanışa geçen et fiyatlarını frenlemek için Et Balık Kurumu’nca (EBK) düzenlenen ‘et ithalatı ihalesi’ kapalı kapılar arkasında iki saat süren pazarlık ile yapıldı.

İthalatın 10 günde yapılacak olması koşulu nedeniyle şartname alan firmaların önemli bölümü ihaleye katılmadı. Bu şartı sadece üç şirketin karşılaması, ‘konsolosluk mührü yok’ diye dışlanan bir şirketin de ihaleyi alan şirkete destek açıklamaları yapması ‘şirketler anlaşmış olabilir’ iddialarına neden oldu.

Sadece üç firma katıldı

Litvanya, Letonya, Estonya ve Macaristan’dan getirilecek hayvanlar 3 ili kapsıyor. Ancak ihalede sadece Ankara için 500 tonluk teklif verildi.

Adana, Sakarya illeri için ise teklif gelmedi. Hacılar Helal Et Kombinası’nın kazandığı ihaleye Slovakyalı Dituria SRO, Romanyalı Agrohilal SRL firmaları katıldı.

4 bin 25 tonun, 500 tonluk kısmı için Hacılar firması 1 milyon 350 bin euro, Dituria SRO 1 milyon 650 bin euro, Agrohilal SRL 1 milyon 750 bin euro fiyat teklifinde bulundu.

Hayvanlar burada kesilecek

Ancak ihalede en düşük teklifi Almanya’nın Berlin şehrinde faaliyet gösteren Hacılar Helal Et verdi. Firma, kapalı zarf aşamasında 500 bin ton et için 1 milyon 350 bin Euro’luk teklifte bulundu.

Daha sonra teklifini 1 milyon 299 bin Euro’ya indirdi. Hacılar Helal Et’in sahibi Rıfat Kazancıoğlu, Türkiye’deki et fiyatlarının Almanya’ya göre yarı yarıya yüksek olduğunu söyledi.

Agrohilal SRL, evraklarında konsolosluk damgası olmadığı için ihalenin ikinci aşamasına alınmadı.

2

Haberin Devamı