Gündem İlk kez görüntülendi

İlk kez görüntülendi

Paylaş
İlk kez görüntülendi

Nesli koruma altındaki yaban kedisi, Manisa'nın Soma ilçesinde ilk kez objektiflere takıldı. Manisa'daki varlığı, duyumdan öte gitmeyen yaban kedisinin bu bölgede yaşadığı da kanıtlanmış oldu

Yaban kedisi, Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında farklı alt türleri ile geniş bir coğrafyada yaşıyor. Ev kedisinin de atası olarak kabul görüyor.

Haberin Devamı

Anadolu coğrafyasında da yaygın görülen bir tür. Özellikle de Trakya bölgesinde. Ancak görüntülenmesi de bir o kadar zor. Güçlü koku alma duyusuna sahip. İnsanları çok uzaktan fark edebiliyor ve kendisini gizleyebiliyor.

Popülasyonu konusunda net bir bilgi yok. Daha önce Bayburt yakınlarında, Kırklareli Demirköy Dupnisa Mağarası civarında ve Hatay Habib Neccar Dağı'nın doğusundaki vadide görülmüştü.

Manisa’da varlığı ise sadece söylentiden ibaretti.

Doğaya yerleştirilen fotokapanlar sayesinde varlığı kesinlik kazandı ve Soma’da görüntülendi.

Saniyenin 5’ te 1’i

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü yaban hayatının tespiti için ülkenin değişik yerlerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bazı bölgelerde tespitler, fotokapanlar sayesinde yapılabiliyor. Sistem, ısıya ve harekete karşı duyarlı. Bununla birlikte gözle görülemeyen kızılaltı ışınlar kullanılarak da görüntü alınabiliyor. Fotoğrafların çekimi saniyenin 5’te 1’i gibi çok kısa bir sürede gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Nesli koruma altında

Yaban kedisi, Nesli Tehlike Altında Olan Bitki ve Hayvan Türlerinin Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme (CITES) listesinde yer alıyor. Koruma altındaki bir hayvanın görüntülenmiş olması, Manisa’nın yaban hayatı çeşitliliği açısından çok önemli bir konumda yer alıyor.

Yaban kedisinin avlanması yasak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınan bu türün kaçak olarak avlanılması halinde 2 yıl ile 5 yıla kadar hapis cezası ile 3bin 200 TL tazminat cezası ve idari para cezası uygulanıyor.

Al Jazeera