Dünya İlk kez oldu!

İlk kez oldu!

Paylaş
İlk kez oldu!

Oslo'da geçtiğimiz Cumartesi günü tarihi bir gün yaşandı. Yaklaşık bine yakın Norveçli Müslüman vatandaş son zamanlarda artan antisemitizme ve Yahudilere karşı saldırılara dikkat çekmek için Oslo'daki bir sinagogun etrafında barış çemberi oluşturdular

Ocak ayındaki Paris ve takip eden Danimarka’daki saldırılarından sonra “Barış çemberi” hareketini başlatan grubun birinin temsilcisi Hajrah Arshad “İslam, sevgi ve kardeşlik dinidir” mesajını verdi.

Yine temsilcilerden Zeeshan Abdullah ise sinagog önünde barış çemberini yaparken bekleyen tüm kalabalığa “Yahudilere ve Müslümanlara birbirlerinden nefret etmemeleri gerektiğini, ve bireylere güzel dinimiz İslam’ın ne olup olmadığını bize dikte etmemelerini istiyoruz.” derken ekliyordu: "Barış isteyen savaşı isteyenlerden daha çok!”

Bu çok ses getiren eylemde, Norveçli haham “Rabbi Michael Melchior ise Cumartesi duasını Müslüman’ların etrafında elele kenetlenip koruduğu sinagogun dışında yaparken Oslo’da bir ilke imza attı.

Hasan Raja ise hayatında ilk defa bir hahamın duasını dinlediğini söylerken Avrupa’da artan İslamofobi ve antisemitizme karı mücadeleye devam edeceklerinin sinyalini verdi.

Haberin Devamı



Son zamanlarda Avrupa’da yaşayan sade Müslüman vatandaşların IŞİD’le bağlantılı olarak sürekli taciz edilmesi ve yine Yahudilerin Gazze’den dolayı hedef haline getirilmesinden dolayı her iki dinin mensupları da barış için kenetlenmiş durumda.

Özellikle Yahudilere ve Müslümanlara ait ibadethaneler aşırı sağ grupların hedefi olmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda Paris’te Yahudiler için helal ürün satan bir kaşer markete ve Danimarka’daki bir sinagoga saldırı düzenlenmiş ve can kaybı yaşanmıştı.

Türkiye’deki sinagoglara ise sırasıyla 6 Eylül 1986 (silahlı saldırı), 15 Kasım 2003 (bombalı saldırı), 15 Kasım 2003 Şişli Sinagogu’na (bombalı saldırı) düzenlenmişti.

2015 yılında Cemil Çiçek’in katılımıyla Türkiye’de ilk defa bir resmi törende Holokost (soykırım) anılmış ve artan İslamofobi ve Antisemitizm gündeme getirilmişti.

Haberin Devamı

Yine Davutoğlu geçtiğimiz günlerde, farklı dinlerin ve azınlıkların temsilcilerini konuk etmiş ve “Siz bu toprakların asli çocuklarısınız. Dışarıdan gelmediniz, dışarıya gitmeyeceksiniz” mesajını vermiş ve PEGIDA gibi Müslümanları Avrupa’dan dışlamak isteyen ve hedef alan aşırı sağcı gruplara da dikkat çekmişti.