Dünya İlk konuşması 'mali uçurum' üzerine oldu

İlk konuşması 'mali uçurum' üzerine oldu

Paylaş
İlk konuşması 'mali uçurum' üzerine oldu

ABD Başkanı Barack Obama, başkanlığa tekrar seçilmesinden sonraki ilk konuşmasını basın veya Kongre'ye değil, orta sınıfa yaptı ve seçtiği ilk konu, ülkenin en acil sorunlarından "mali uçurum" oldu

Obama’nın ikinci döneminde önünde bekleyen en önemli ve acil konu, Kongre’yle uzlaşıya varamamaları halinde 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla ülkeyi bekleyen "mali uçurum"... Mali uçurumu önlemek için, Obama ve Kongre’nin, büyük çaplı harcama kesintileri ve vergi artışlarının yıl sonunda devreye girmesini önlemesi gerekiyor.

Bu yüzden de Obama, başkanlığının ikinci dönemindeki ilk konuşmasını mali uçurum üzerine yaptı. Seçim kampanyası boyunca kendisini "orta sınıfın savunucusu" olarak gösteren Obama’nın, ilk konuşmasının hedef kitlesi de orta sınıf oldu. Basın toplantısı yapmak veya kameralar karşısına geçip ABD Kongresi’ne seslenmek yerine, orta sınıf vatandaşları Beyaz Saray’a davet eden Obama’nın, konuşma yaparken de arkasında yine orta sınıf Amerikalılar hazır bulundu. Böylece Obama, özellikle mali uçurum konusunda zenginlere yönelik vergi artışları konusunda çatıştığı Kongre’deki Cumhuriyetçi kanada, orta sınıfın kendi arkasında olduğu mesajını da verdi.

-Obama Kongre liderlerini Beyaz Saray’a davet etti-

Konuşmasında, "artık çalışmaya dönme zamanı"nın geldiğini belirten Obama, önlerinde mali uçurum gibi yapacak çok iş olduğunu söyledi. Obama, salı günü Amerikalıların siyaset için değil, icraate geçilmesi için oy kullandığını ifade ederek, Amerikalılara, "Bizi sizin işlerinize odaklanmamız için seçtiniz, kendimizinkilere değil. Bu ruhla, sadece birlikte çözebileceğimiz zorluklara dair aramızda bir uzlaşı inşa edebiliriz diye, iki partinin liderlerini gelecek hafta Beyaz Saray’a davet ettim. Bunun yanında, fikirlerini almak ve onları da işin içine sokmak için ülke çevresinden sivil toplum liderleri ve iş adamlarını da Washington’a getirmeye niyetliyim" dedi.

-"Dengeli olmayan hiçbir yaklaşımı kabul etmem"-

Mali uçurumla karşı karşıya olduklarına dikkati çeken Obama, bunu önlemek için iki partiyle de çalışmak istediğini belirtti. Obama, bütçe açığının azaltılması ve gelirin artırılması için hazırladığı planı hatırlatarak, zenginlerin de vergi kesintilerinin kaldırılması gerektiğini vurguladı. "Planımın her detayına bağlı değilim, uzlaşıya açığım, yeni fikirlere açığım ve mali zorluklarımızı çözmeye taahhüt ettim" diyen Obama, ancak zenginlerin vergilerinin artırılmaması gibi, dengeli olmayan hiçbir yaklaşımı da kabul etmeyeceğini söyledi. Obama, "Yılda 250 bin dolardan fazla kazananlara vergilerinde bir dirhem bile fazla ödenmesi istenmezken, öğrencilere, yaşlılara veya orta sınıf ailelerden bütçe açığını kapatmasını istemem. Bunu yapmayacağım" diye konuştu.

-"Amerikalıların çoğunluğu bana katıldığını gösterdi"-


Seçim günü Amerikalıların çoğunluğunun, kendi yaklaşımına katıldığını gösterdiğini belirten Obama, "Şimdi bizim işimiz, Kongre’de Amerikan halkının isteklerini yansıtan bir çoğunluğu sağlamak. Bu çoğunluğu da elde edeceğimize inanıyorum. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in vergi gelirlerinin bu denklemin bir parçası olduğuna katılması beni cesaretlendirdi.

Dolayısıyla, kendisini gelecek hafta gördüğümde, fikirlerini dinlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum" dedi. Anlaşmaya varılamaması halinde herkesin vergilerinin 1 Ocak 2013’te artmasının ülke için kötü sonuçlar doğuracağına, özellikle orta sınıf aileleri etkileyeceğine dikkati çeken Obama, şunları kaydetti: "Problemin bu parçasını çözmek için uzun müzakerelere veya dramalara gerek olmamalı.

250 bin dolar kazananlara vergi artışları konusunda Kongre’nin fikir farklılıkları olmasına karşın, Cumhuriyetçiler de Demokratlar da vergilerin, geliri yılda 250 bin doların altında olanlar için artmasını istemiyor. Dolayısıyla, beklemeyelim. Bütçe açığını azaltmaya yönelik daha geniş bir paket üzerinde konuşurken bile orta sınıf için vergi kesintilerini hemen genişletebiliriz. Bu, bir tek adım, Amerikalıların yüzde 97’si, küçük işletmelerin yüzde 98’inin ihtiyacı olan bir adım. Bu, yeni istihdamları ve daha hızlı büyümeyi getirir".

-"Sıra Temsilciler Meclisi’nde"-

Bu noktada da Senato gereken adımı attığı için şimdi sıranın Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu Temsilciler Meclisi’nde olduğunu ifade eden Obama, "Salı günü Amerikalılar açıkça ve yüksek sesle, birçoğu işsizken, faturalarını ödemeye zorlanırken, (Washington’da) işlevsizliğe, uzlaşıyı kirli kelime olarak gören siyasetçilere toleransı olmayacağını gösterdi. Amerikan halkı işbirliği, sağduyu istiyor, birçoğu eyleme geçilmesini istiyor" diye konuştu.

AA

Haberin Devamı