Siyaset İlk uyarı Barzani'ye
Paylaş
İlk uyarı Barzani'ye

Çankaya Köşkü'de dün terör zirvesi yapıldı. Zirvede teröre karşı üç önlem alınması kararlaştırıldı

ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE KRİTİK KARARLAR

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 11 askerin şehit olduğu Hakkari Şemdinli'deki Gediktepe Sınır Karakolu’na yapılan saldırı sonrası dün Çankaya Köşkü'nde güvenlik zirvesini topladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Çanakkale'deki İpek Yolu-2010 General/Amiral Semineri'nde bulunması nedeniyle zirveye katılamadı. Yaklaşık 3 saat süren zirvede PKK'yla mücadele için şu kritik kararlar alındı:

TÜRK-IRAK SINIRINA PROFESYONEL BİRLİK

Sınırdaki birliklerin yapısı gözden geçirilerek tam profesyonel hale getirilecek. Kısa vadede riskli bölgelerdeki birimler daha çok gözetleme ve dinleme yapan küçük unsurlara dönüştürülecek. Arkalarında daha büyük ve hava destekli birlikler konuşlanacak.

Orta vadede sınırlarda sadece profesyonel askerler görev yapacak. Hakkari ve Şırnak bölgesinde; komando tugayları son yıllarda büyük ölçüde getirilmişti. Şemdinli'deki son baskında sınırdaki Gediktepe üs bölgesinde, askerliğini er olarak yapanlar da görev yapıyordu.

Haberin Devamı

İSTİHBARAT KAOSU ÇÖZÜLECEK

Teknik ve insana dayalı istihbarata ağırlık verilecek. Bölgede görev yapan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), jandarma ve askeri istihbarat birimleri arasındaki koordinasyonun sağlanması için özel çalışma yürütülecek. Kurumlararası çekişmelere son verilerek üst düzeyde bilgi paylaşımının gerçekleştirilmesi sağlanacak.

AMERİKA VE BARZANİ'YE ÇAĞRI

Irak-Amerika-Türkiye'den oluşan üçlü mekanizma daha etkin hale getirilecek. Öncelikle Amerika ile devam eden anlık istihbarat paylaşımının daha etkin hale getirilmesi istenecek.

Verdiği sözlere rağmen sınırdan PKK'lı teröristlerin geçişlerini kontrol altına almayan Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani'ye diplomatik baskı uygulanacak.