Memet Özer İLKBAHARIN EN CEKİCİ LEZZETİ: ÇİLEK!
HABERİ PAYLAŞ

İLKBAHARIN EN CEKİCİ LEZZETİ: ÇİLEK!

Değerli Posta okuyucuları, belki de ilkbaharın gelişini en güzel müjdeleyen şeylerin başında, manav raflarında, pazarlarda mis gibi kokusuyla bizi kendine çeken çilek gelir. Gerçekten büyülü bir meyvadır çilek. Ben de bugün, tam da mevsiminde olduğumuz çilek ile ilgili, tarifler derlemeye çalıştım. Bazı klasik tariflere kendimden küçük dokunuşlar ekleyerek, kimi çok kolay hazırlanabilen, kimi ise biraz daha vakit alacak, fakat çok lezzetli bu tarifleri sizlerle paylaşıyor olacağım. Tabii ki tarifleri hazırlarken çocukları da unutmadım. Aşağıda tarifini verdiğim milkshake, çocuklarınızın bayılarak içeceği, hem çok lezzetli, hem de besleyici bir içecek alternatifi. Hepinize çilek kokulu bir bahar dilerim. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

ÇİLEKLİ CHEESE CAKE

MALZEMELER

- 3 paket yulaflı tatlı bisküvi

- 3 kaşık tereyağı (erimiş)

KREMASI:

- 3 yumurta

- 1 bardak şeker

- 1 bardak süzme yoğurt

- 200 gr labne peyniri

- 200 ml krema

- 1 fiske tuz

- 1 limon kabuğu rendesi

- 1 tatlı kaşığı vanilya

ÜSTÜ İÇİN:

- 250 gr çilek (dörde bölünmüş)

- 2 kaşık şeker

- 1 kaşık tereyağı

- 1 fincan su

- 1 çay kaşığı nişasta

- 1 çay kaşığı vanilya

HAZIRLANIŞI
Fırın kabınızı yağlayın. Fırınınızı 160 derecede ısıtın. Bisküvileri mutfak robotunda toz haline gelene kadar çekin. Erimiş tereyağını ekleyip biraz karıştırın. Fırın kabınızın içine bu karışımı yayarak iyice bastırın. Buzdolabında kabınızın tabanını soğutun. Krema için, yumurta, tuz ve şekeri çırpın. Peynir, krema ve süzme yoğurdu sırasıyla ekleyerek çırpın. Limon kabuğu rendesi ve vanilya ekleyin. Soğuttuğunuz tabanın üstüne kremayı yerleştirin. Yaklaşık 1 saat fırınlayın. Üstü için bir tavada tereyağını eritin. Çilekleri ve şekeri ekleyip 3 dakika çevirin. Bir fincan su içinde nişastayı eritip ekleyin. Vanilya ekleyin. Çilekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Çok koyu bir kıvam alırsa biraz daha su ekleyebilirsiniz. Karışımı soğutun. Pişen cheesecake’inizi ılınmaya bırakın. Daha sonra en az 3 saat buzdolabında bekletin. En son üstüne çilekli karışımınızı dökerek servis yapın.

Haberin Devamı

ÇİLEKLİ ÇITIR KOLAY KEK

MALZEMELER

- 350 gr çilek

- 2 kaşık şeker

- 1/2 bardak un

- 35 gr tereyağı (soğuk)

- 1 fiske tuz

- 1 çay kaşığı vanilya

- 2 kaşık hafifçe dövülmüş kavrulmamış badem

HAZIRLANIŞI;
Fırınınızı 200-220 derecede ısıtın. Fırın kabınızın içini yağlayın. Çileklerinizi ikiye bölün ve şekerin yarısını ekleyerek bir kasede karıştırın. Yarım saat bekletin. Mutfak robotunuzda, un, şeker, tuz, vanilya ve parçaladığınız soğuk tereyağını çekin. Çok fazla çalıştırmayın. Kıvamı tam hafif pütürlü bir kıvam olmalıdır. Şekerlenmiş halde bekleyen çileklerinizin fazla suyunu dokun. Fırın kabınıza yerleştirin. Hazırladığınız hamuru çileklerin üzerine gelişi güzel kapayın. Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık, 15 dakika altın rengi olana dek pişirin.

ÇİLEKLİ VE DONDURMALI SÜTLÜ İÇECEK (MILKSHAKE)

MALZEMELER

- 2 bardak süt

- 2 kaşık şeker

- 250 gr çilek

- 250 ml dondurma

- 1 tatlı kaşığı vanilya

- 2 kaşık yoğurt

HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeyi mutfak robotunda püre haline getirin. Çilek taneleri ve nane yaprakları ile birlikte soğuk servis yapın.

Haberin Devamı

BEYAZ ÇİKOLATALI VE ÇİLEKLİ TART

MALZEMELER

- 1+1/4 bardak un

- 3 kaşık şeker

- 1 fiske tuz

- 6 kaşık soğuk tereyağı

- 1/4 bardak buzlu su

- 300 gr çilek

- 200 gr beyaz çikolata

- 1 kaşık tereyağı

- 2 kaşık çilek reçeli (tanesiz süzülmüş)

KREMA:

- 5 yumurta sarısı

- 3/4 bardak şeker

- 1+1/2 bardak süt

- 1 tatlı kaşığı vanilya

- 1 kaşık tereyağı

- 3 kaşık mısır nişastası

- 1 kaşık krema

HAZIRLANIŞI

Bir kase içinde, şeker, tuz ve unu karıştırıp, 30 dakika buzdolabında soğutun. Karışımı mutfak robotuna alın. Ve soğuk tereyağı parçalarının dörtte birini atıp, iki tur karıştırın. Daha sonra tereyağı bitene kadar aynı işlemi yapın. Parçalanmış kum gibi bir kıvam olmalı. Buzlu suyu ekleyin. 2 tur daha karıştırın. Un serptiğiniz tezgaha alın, elinizle hamuru yuvarlak bir hale sokacak şekilde hafifçe yoğurun. Üzerine streç film kaplayıp yarım saat bekletin. Bu arada fırınınızı 190 derecede ısıtın. Tart kalıbınızı tereyağ ile ovun. Hamurunuz dinlenirken, krema için, yumurta sarısı ve şekeri iyice çırpın. Nişasta ekleyin. İyice çırpın. Daha sonra mikserinizin hızını düşürerek, sütü yavaşça ilave edip, çırpmaya devam edin. Karışımı bir tencereye alın. Orta ateşte, koyulaşıncaya kadar yaklaşık 7 dakika, karıştırarak pişirin. Koyulaştıktan sonra kenara alın. Tereyağı, vanilya, kremayı ekleyip, mikserle çırpın ve soğumaya bırakın. Buzdolabında yaklaşık yarım saat daha bekletin. Dinlenen hamurunuzu bir merdane yardımı ile tart kabınız büyüklüğünde, yaklaşık 1 cm kalınlığında açın. Kalıbınıza yerleştirin. Kenarlarını kesin. Tartınızın ortasına pişirme kağıdı serin. Üstüne kabarmaması için, bolca kuru fasulye ya da nohut koyup, önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Tartı çıkarıp, üstündeki fasulyeleri alın. Tartınızın ortasına çatalla delikler açıp tekrar 20 dakika fırınlayın. Bu arada içinde su dolu olan bir tencerenin üstüne başka bir kase yerleştirerek, beyaz çikolatayı eritin. Pişen tartınızı ılınmaya bırakın. Ilık tart hamurunun üzerine erittiğiniz beyaz çikolatayı bir fırça yardımı ile sürüp, soğutun. Soğuyan tartınıza hazırladığınız kremayı yerleştirip, çileklerle süsleyin. Çilek reçelini suyla biraz inceltip, çileklerinizin üstüne sürün.

(20.04.2014 tarihli Posta karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder