Ekonomi IMF Başkanı bugün belli oluyor

IMF Başkanı bugün belli oluyor

Paylaş
IMF Başkanı bugün belli oluyor

Uluslararası Para Fonunun (IMF) yeni başkanının bugün belli olması bekleniyor

Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) Dominique Strauss-Kahn’ın istifasıyla boşalan başkanlık koltuğuna kimin oturacağının bugün belli olması bekleniyor.

Haberin Devamı

IMF İcra Direktörleri Kurulu, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ve Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens arasında seçimini yapacak. Fransa Maliye Bakanı Lagarde, başkanlık seçiminde Carstens karşısında ipi göğüsleyecek gibi görünüyor.

Lagarde seçilirse IMF’nin ilk kadın başkanı olacak. Lagarde’ı destekleyen kesim, Avro Bölgesi’nin borç kriziyle uğraşması ve Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’in IMF’nin en büyük borçluları olduğu gerekçesiyle bir Avrupalının IMF’nin başkanı olması gerektiğini savunuyorlar. Çin yönetimi de dün, Lagarde’ı desteklediğini resmen açıkladı.

IMF’nin 23 erkek ve bir kadından oluşan 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulu’ndaki üyelerden 10’u resmen Lagarde’ı destekliyor. Bu 10 sandalyeden 7’si
Avrupa Birliği’nin, diğerleri ise Çin, Mısır ve Togo’nun.

Haberin Devamı

Adaylığı gelişmekte olan ülkelerde bile heyecan yaratmayan Meksika Merkez Bankası Başkanı Carstens’e ise Latin Amerika ülkelerinin Arjantin, Kanada ve Avustralya’nın yanı sıra Kolombiya, Venezuela, Bolivya, Peru, Panama, Uruguay, Meksika, Paraguay, Belize, Honduras, Guatemala, Dominik Cumhuriyeti ve Kosta Rika gibi ülkeler destek veriyor. Latin Amerika ülkelerinin seçimin kaderini belirleyecek kadar oy oranları bulunmuyor.

Brezilya, ABD ve Japonya ise hala sessizliğini koruyor. ABD’nin resmen açıklamasa bile Lagarde’ı destekleyeceği tahmin ediliyor.

ABD, Avrupa ve Çin birlikte IMF İcra Direktörleri Kurulu’nda oyların çoğunluğuna sahip bulunuyor.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra resmi olmayan düzenlemeye göre IMF’nin başkanı her zaman bir Avrupalı ve kardeş organizasyon Dünya Bankası’nın başkanı ise bir ABD’li oldu. ABD’liler aynı zamanda IMF’nin birinci başkan yardımcısı olarak görev yaptılar.

Seçilecek yeni başkanın önündeki en önemli sorunların Avro Bölgesi borç krizi, uluslararası para sistemi ve Mısır olması bekleniyor.

-İCRA DİREKTÖRLERİ KURULU VE BAZI VERİLER-

IMF İcra Direktörleri Kurulu, fonu doğrudan idare ve koordine eden en yetkili ve etkin birim. ABD, Almanya, Japonya, Fransa, İngiltere olmak üzere 5’i
atanmış ve 19’u da seçilmiş olmak üzere toplam 24 üyeden oluşuyor. Atanmış üyeler yalnızca kendi ülkelerini temsil ederken, seçilmiş üyeler ise bir grubu temsil ediyorlar.

Haberin Devamı

Yalnızca kendi ülkesini temsil eden üç seçilmiş üye ise Suudi Arabistan, Rusya ve Çin.

IMF TARİHİNDEN NOTLAR...

IMF, ABD’nin New Hampshire eyaletinin Bretton Woods kentinde 1-22 Temmuz 1944 tarihleri arasında biraraya gelen Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 45 ülkenin ana sözleşmeyi imzaladıkları 27 Aralık 1945 tarihinde kuruldu. IMF, 1 Mart 1947 tarihinde ise finansal operasyonlarına başladı.

IMF’nin ilk başkanı Belçikalı Camille Gutt oldu. Gutt, IMF Başkanlığı görevini 1946-1951 yılları arasında 5 yıl süreyle yürüttü.

Fransızlar, 65 yılın 35 yılında başkanlık koltuğuna oturdu. Bu sürede 4 Fransız IMF Başkanı olarak görev yaptı.
Fransızlardan sonra en fazla başkanlık yapanlar ise İsveçliler oldu. İsveçliler, 1951 ve 1963 yılları arasında toplam 11 yıl 7 ay süreyle bu görevde bulundular.

En uzun süre IMF Başkanlığı görevini 13 yılla 1987-2000 yılların arasında Fransız Michel Camdessus yaptı.

Haberin Devamı

IMF İcra Direktörleri Kurulu, fonu doğrudan idare ve koordine eden en yetkili ve etkin birim. ABD, Almanya, Japonya, Fransa, İngiltere olmak üzere 5’i atanmış ve 19’u da seçilmiş olmak üzere toplam 24 üyeden oluşuyor. Atanmış üyeler yalnızca kendi ülkelerini temsil ederken, seçilmiş üyeler ise bir grubu temsil ediyorlar.

Yalnızca kendi ülkesini temsil eden üç seçilmiş üye ise Suudi Arabistan, Rusya ve Çin.

Selahattin Oğuz - AA