Ekonomi IMF ile görüşmeler bitti

IMF ile görüşmeler bitti

Paylaş
IMF ile görüşmeler bitti

IMF'den açıklama: Artık Türkiye ile stand-by konusunu görüşmüyoruz

Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) Stand-By anlaşması yapacak mı yapmayacak mı? Yılan hikayesine dönen pazarlıkta düğüm çözüldü. IMF'den, "Türkiye ile artık Stand-By programı için görüşme yapmıyoruz" açıklaması geldi.

Haberin Devamı

IMF Sözcüsü Cacroline Atkinson: Türkiye ile yürütülen stand-by görüşmeleri artık devam etmiyor. Mayıs'ın ilk yarasında IMF heyeti 4. madde kapsamında Türkiye'ye gelecek. MayısDtaki görüşmeler rutin temeslar olacak, stand-by görüşülmeyecek.

İşte IMF cephesinden gelen bu açıklama aylar süren belirsizliğe son noktayı koymuş oldu. 'IMF ile tamam mı devam mı' sorusu yanıtını buldu: TAMAM..

MAYIS AYINDA BAŞLIYOR

Uluslararası Para Fonu (Internatıonal Monetary Fund-IMF) Türkiye'nin ekonomik görünümünün iyileştiğini ve Türkiye ile IMF'nin, bu temelde, IV. Madde görüşmelerini Mayıs ayında başlatma konusunda görüş birliğine vardıklarını açıkladı.

IMF’nin resmi web sitesinde, bir açıklama yayınlayan IMF Dış İlişkiler Direktörü Caroline Atkinson, "Küresel ekonomide ve küresel finans piyasalarında sürmekte olan iyileşme, Türk yetkililerince Orta Vadeli Program çerçevesinde uygulanmakta olan ekonomik politikalar ile birlikte, Türkiye'nin ekonomik görünümünü güçlendirmiştir" dedi..

Haberin Devamı

Atkinson, açıklamasında Türk yetkililer ve IMF yönetiminin, "2010 yılı IV. Madde görüşmelerinin Mayıs ayının birinci yarısından itibaren başlaması için görüş birliğine vardığını, bu bağlamda IMF’den bir heyetin Türkiye’yi ziyaret edeceğini bildirdi. Atkinson’un açıklamasında Türkiye'ye sözkonusu ziyarete benzer son ziyaretin 2007 yılı Mayıs ayında yapıldığı, ilgili Uzman Raporunun, Fon'un İcra Kurulu tarafından 2007 yılı Mayıs ayında gözden geçirildiği ve aynı yılın Kasım ayında yayımlandığı anımsatıldı.

YILLIK BAZDA PROGRAMLANIYOR

Mayıs ayı başlarında gerçekleşecek ziyaret kapsamında, IMF heyetinin, Türk ekonomisini etkileyen en son gelişmeleri ayrıntıları ile değerlendireceği, ve heyetin, "Türk yetkililerle, görünüm ve kendilerinin politika planları hakkında görüş alışverişinde bulunacağı" da açıklamada vurgulandı.

IMF’nin açıklamasında , bu tür görüş alış verişlerinin tüm Fon üye ülkeleriyle düzenli olarak yürütülmekte ve genellikle yıllık bazda programlandığı anımsatıldı.

Eski IMF icra direktörü Selim Çakır açıklamayı yorumladı :

Haberin Devamı

"Program görüşmeleri oldukça uzun bir süredir devam ediyor biliyorsunuz iki taraf da bunu sonuca ulaştırmak istedi. Anlıyoruz ki karşılıklı olarak program yerine normal madde-4 konsültasyonu yolunda ilerlemeye karar verdiler. Zaten IMF Başkanı'nın bir süre önce yaptığı bir açıklama vardı; Artık bir karar verilse iyi olur" diye. Başbakan'ın açıklamaları vardı; Bir sonuca ulaştıracağız bu sefer diye. Anlaşılıyor ki sonuca ulaştırdılar ve anlaşmamaya karar verdiler."

(Milliyet)