Ekonomi IMF'den kırılganlık uyarısı

IMF'den kırılganlık uyarısı

Paylaş
IMF'den kırılganlık uyarısı

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel ekonominin beklenenden hızlı toparlandığını ancak, bu toparlanmanın halen kırılgan olduğunu söyledi

Strauss-Kahn, Tel Aviv’de düzenlenen 10’uncu Herzliya Konferansı’nda yaptığı konuşmada, küresel ekonominin, başlıca Asya olmak üzere gelişmekte olan ülkelerle çok hızlı bir büyüme deneyimi yaşadığını, Asya’nın bu büyümeye öncülük ettiğini ifade etti.

Finansal krizle mücadelede teşvik önlemlerinin çekilmesinde dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulunan Strauss-Kahn, "Bu önlemleri çok erken çekerseniz, o zaman riskler daha büyük olur. Özel talep, teşvikler çekilmeden önce düzelmeli" dedi.

Strauss-Kahn, küresel krizin, birçok ülke için mali sürdürülebilirlik sorunu yarattığına, bu sorunun halledilmesinin, kriz sırasında artan borç yükü nedeniyle on yıllar sürebileceğine işaret etti.

EKONOMİ VE SİYASİ İSTİKRAR

Konuşmasında küresel ekonomideki düzelme ve siyasi istikrar arasındaki ilişkiye de değinen Strauss-Kahn, şöyle devam etti: "Tarih, ekonomik ve finansal güvensizliğin, siyasi istikrara zarar verebilecek ve hatta savaşla sonuçlanabilecek sosyal gerilimleri nasıl ateşlediğinin örnekleriyle dolu. Ekonomiyi rayına oturtmak ve tehditlerin üstesinden gelmek barış koşullarını teşvikte temel rol oynayabilir."

IMF’nin ekonomide güvenliği güçlendirmeye yardımcı olduğunu belirten Strauss-Kahn, fonun ayrıca, ekonomik şoklar, çatışma ve diğer kırılganlıklardan zarar gören ülkelere yardım etmede yeni yollar araştırdığını bildirdi.

Orta Doğu’daki duruma da değinen Strauss-Kahn, bölgede yakın dönemde ekonomideki görünümün cesaret verici olduğunu, bölgede ekonomik ve finansal istikrarı desteklemek ve böylece kalıcı barışı sağlama şansını artırmak için halen önemli çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

IMF’nin, Filistin yönetimi, İsrail ve uluslararası toplum arasında ekonomik işbirliğini artırmaya çalıştığını kaydeden Strauss-Kahn, bu kesimler arasında işbirliğini artırmanın büyümeyi desteklemede kritik rol oynadığını ifade etti.

Haberin Devamı