Yaşam İnancın kökeni mercek altında

İnancın kökeni mercek altında

Paylaş
İnancın kökeni mercek altında

İnancın kökeni mercek altında

İnancın kökenlerine doğru yolculuğa çıkmak ister misiniz? Aktüel Arkeoloji Dergisi son sayısında tarihöncesi dönemlerin büyüleyici mağara resimleri, ölüm ve öbür dünya inançları, Ölüler Diyarının Efendisi Haldi, Yunan ve Roma dünyasının gizemli kültleri, Ana tanrıça Kybele, Bin Tanrılı Halk Hititlerde dini törenler ve insan kurbanı gibi birbirinden ilginç konularla yeni yılı karşılıyor.

Aktüel Arkeolojinin 31. sayısında insanoğlunun uğruna savaşlar verdiği, devasa tapınaklar inşa ettiği, insanları kimi zaman buluşturan, kimi zaman birbirinden ayıran, “din” konusu işleniyor.

Toplumlar ilk ne zaman doğaüstü varlıklarla ilgili düşünceler oluşturmaya başladı? Bereketi simgelediği düşünülen kadın heykelcikleri gerçekten ana tanrıça mıydı? Hititler neden insan kurban ediyordu? Aphrodisias kentinde Hıristiyanlık ne gibi değişikliklere yol açmıştı?

Bunların yanı sıra yılın ilk sayısında; 1960’lı yıllarda Boubon Sebasteionu’ndan ve Kremna’dan kaçırılan eserlerin, Orpheus Mozaiğinin geri dönüş hikâyesi, Noel Baba, Göbekli Tepe’de yeni keşif gibi Türkiye ve dünyada arkeoloji gündemine damgasını vuran haberler yer almakta.

Haberin Devamı

NEOLİTİK DEVRİM

Aktüel Arkeoloji Dergisi tarafından Rezan Has Müzesi’nin sponsorluğunda bu yıl dördüncüsü yayınlanan Actual Archaeologu Magazine Anatolia ise NEOLİTİK DEVRİM kapak konusu ile Avrupa Uygarlığının ve medeniyetin doğuşunun kökeninde Anadolu’nun vazgeçilmez yerini anlatıyor.

Göbekli Tepe’den yaklaşık 30 yıl kadar önce yapılan kazı çalışmalarında açığa çıkan buluntular, avcı-toplayıcının yerleşik yaşama geçtiği ve tarıma başladığı ilk yerlerin Anadolu olduğunu gösteriyor.

İlk yerleşimler , ilk üretimler ve ilk dinsel yapının gelişmesi günümüzden 12-11 bin yıl önce Anadolu’da şekillenmeye başladığına ilişkin çok önemli buluntular sunuluyor. Hem Avrupa’da hem de dünyada yayınlanan bu sayı Anadolu arkeolojisi ve tarihinin önemini dünya ile paylaşıyor.

Haberin Devamı

www.actualarchaeology.com adresinden dergiye ulaşabilirsiniz.