Tamer Heper İnandırıcı neden olmalı
HABERİ PAYLAŞ

İnandırıcı neden olmalı

Soyadımı değiştirmek istiyorum. Bunun için ne yapacağım, nereye başvuracağım? Bu durumda bugüne kadar halen kullandığım soyadım geçen yerlerle ilişkim ne olacak? Ş.Z.

Gerek isim gerekse soyadı değişikliği için dava açmak lazım. Nüfus kütüklerindeki değişiklik ancak mahkeme kararı ile olur. Dolayısı ile siz de soyadı değişikliğini sağlamak için ikametgahınızın bulunduğu yerdeki adliyede dava açacaksınız. Ancak gerek isim ve gerekse soyadı değişikliğinde bu talebi haklı gösterecek nedenler aranır ve bunu mahkemede ispatlamanız gerekir. Bunun en bariz örneği insanı toplumda küçük düşürecek bir ad veya soyad taşıyor olmaktadır. Ancak bazı hallerde yeni istenilen isim ve soyad ile tanınıyor olma halinde de değişiklik kararı verilebilmektedir. Ayrıca soyad değişikliği reşit olmayan evlatları da etkilediğinden bu hususta mahkemeler daha titiz davranmaktadır. Doğrusunu isterseniz ben soyadınızı küçük düşürücü nitelikte görmedim. Basbayağı güzel bir soyadınız var, demekki bunun dışında bir gerekçeniz olmalı. Bu hususları bir düşünün ve öyle dava açın.

Haberin Devamı

Sözleşme bir yıl uzar

Bir işyeri kiralayacağım. Sözleşmeyi beş yıllık yapmayı düşünüyorum. Sözleşmenin bitiminde kendiliğinden uzaması söz konusuymuş. Ancak beş yıl daha uzarsa benim sözleşmem on yıllık demektir ki bu benim için risk olur. Bu hususu nasıl bertaraf ederim? M.L.

Bu olayda doğrular var ama yanlışlar da var. Doğrular şunlar. Bir kira sözleşmesi tarafların uzlaşması ile istenilen süre için yapılabilir. Sizinki beş yıl. Bu tamam. Ancak sözleşme beş yıllık da olsa bir yıllık da olsa dönem sonunda kendiliğinden uzaması halinde sadece bir yıllığına uzar. Yani sizin beş yıllık sözleşmeniz beş yılın sonunda bir beş yıl daha uzamayacak, bir yıl daha uzayacak. O bir yılın bitiminde de her yıl yeniden birer yıllığına uzayacak. Ancak taraflar anlaşır da yeniden uzun süreli sözleşme yaparlarsa o başka. Ancak kendiliğinden uzayacak sözleşmeler sadece birer yıllığına uzar. Müsterih olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder