Cumartesi Postası İnatlaşmayı bırakın

İnatlaşmayı bırakın

Paylaş
İnatlaşmayı bırakın

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, çocuklardaki takıntılar ile ilgili bilgi verdi

Çocukların aynı kıyafeti sürekli giymek, aynı tabaktan yemek yemek, uyumadan önce aynı öyküyü dinlemek, sürekli aynı filmi izlemek gibi eşya ya da oyuncaklarına karşı olan tutku ya da takıntıları normal midir? Neden bu tarz davranışlar sergilerler?

Dinginlik, huzur ve haz peşinde olmak her insanın başlıca hedefidir. Bu hedef bebeklikten başlayarak yaşamın her döneminde geçerlidir. Çocukların bu hedefi sağlamak amaçlı tutumları olması çok doğaldır.
Eğer aynı kıyafeti giymek, aynı tabağı kullanmak, aynı öyküyü dinlemek, aynı filmi izlemek istiyorsa bunlardan haz aldığının göstergesi olarak kabul etmek gerekir. Bu haz almanın altında hemen bir hastalık, patoloji aramak her zaman doğru değildir.

Daha çok hangi yaş grubu için normal kabul edilmelidir?

Benliğin toplumsal olarak sergilenmeye başladığı ve otonominin kazanılmaya başladığı dönem olarak tanımlayacağımız 2-5 yaş arasında sıklıkla bu tür davranışlar gözükür.
Bu dönemdeki çocuk kişilik özelliklerini sergiler ve anneden kısmen bağımsızdır. Her alanda inatlaşma ile büyüklerin karşısına çıkabilir. En sık karşılaşılan çekişme alanı tuvalet eğitimidir.
Annenin eğitim için çabasına karşı çocuk kendisinden bir şey vermek anlamı da taşıyan çişini ve kakasını kolaylıkla istenen yere değil de daha çok kendi istediği yere yapmak isteyecektir.

Çocukları bu takıntılarından vazgeçmeleri için zorlamalı mı, ebeveynler nasıl bir tutum içinde olmalı?

Söz konusu tekrarlayıcı davranışları değiştirmek amaçlı girişimleri neredeyse her anne dener. Cevap alınan girişim olumlu sonuç olarak görülmelidir, umulan cevap alınmadığı durumlarda ise istenen sonuç alınması için aşırı ısrarcı olunmamalı.
Unutulmamalıdır ki inatlaşma sergilenmeye başlandığında inatlaşan taraflardan karlı çıkan olmayacaktır. Özellikle çocukların inatlaşmaya yatkın oldukları bu dönemlerinde zorlama sonucunda olumlu cevap alınmadığı zaman her iki taraf da ağır zedelenir. İnatlaşma yerine hangi gerekçelerle ısrarcı tutumu değiştirmek istediğini anne açık ve net sözlerle çocuğa anlatmalıdır. Olası değişiklikleri ve değişiklik işaretlerini sevinçle karşıladığını ifade etmelidir.

Ebeveynler ne zaman bir sorun olduğunu düşünmeye başlamalıdır?

Takıntılı davranışlar ruhsal hastalıklar yelpazesinde yer alan birden çok hastalığın belirtileri arasında olabilir. Çocuğa ve çevresine zarar verici olmaya başlamış ise yardım almayı düşünmek gerekir. Takıntılı davranış nedeniyle zarar görme değişik boyutlarda ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı