Siyaset İnce, görevinden istifa etti, adaylığını açıkladı
Paylaş
İnce, görevinden istifa etti, adaylığını açıkladı

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM'de basın açıklaması yaptı. Partideki görevinden istifa ettiğini açıklayan İnce, genel başkanlığa aday olacağını da duyurdu: 1 milyon üyeyle genel başkanlık seçimi yapalım yüzde 80 oy alırım. Üyelerle yapalım yüzde 100 genel başkanım onu biliyorum

İnce'nin konuşmasından satır başları:

Yolsuzluğu, yoksulluğu yasakları yok edeceğiz diye gelenler bugün 3 y konusunda uzman olmuşlardır. Yok edilmesi gereken derin devlet yerini yeni kabadayı kılıklılara bırakmıştır.

Türkiye’nin yeniden yapılanmasına ihtiyaç vardır.

Yönetimde yönetim sistemin değişen ihtiyaçlara cevap veren reformlar yapılamamıştır. Politik çürüme engellenememiştir. Devlet millet çatışması algısı önlenememiştir. Cumhuriyetin yurttaşlık ilkesini dayalı hukuk önünde eşitlilik sağlanamamıştır. Laiklik din düşmanlığı olarak algılatılmıştır. Bu noktada acil politikalar şunlar olmalı:

Özgürlükçü demokrasiye ulaşmak ve yeni anayasa yapmak

AB ve 2023’de tam üyelik hedef olmalı

Dış politikanın saptırılan ekseni barış odaklı eksenine çevrilmeli

Kürt sorunun çözümünde TBMM etkin olmalı siyasi sorumluluğu olmayanlar etkin olmamalıdır

Bağımsız yargıya olan güven yeniden kurulması

Kişiselin özel hayatına müdahale kaldırılmalı

Eğitim sistemindeki yozlaşma engellenmeli

Gezi ruhu ve gezi gençliğin dinamizmini partiye ve ülkeye yansıtmak zorundayız, çevre yağmasına son vermek zorundayız.

YASAL BİR ZORUNLULUK OLMAMASINA RAĞMEN GÖREVİMDEN İSTİFA ETTİM


Bütün bunların yapılabilmesi için de Türkiye’de CHP’ye ihtiyaç vardır. Bu ülkede bağımsızlık ilkesinin geliştirilmesi,. Laik cumhuriyet anlayışı, hukuk devleti CHP sayesinde gerçekleşmiştir. Ülkemizin bunca sorununa CHP yönetimin çözümü yoktur. Bugün itibariyle yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen görevimden istifa ettim. Az önce dilekçemi gönderdim sayın Genel Başkan’ı aradım.

NE İÇİN BIRAKTIĞIMI BİLİYORSUNUZ


Tabii ki ne için bıraktığımı biliyorsunuz. Kurultayımızın tarihi belli oldu, genel başkanlığa aday olacağım. Ancak bu açıklamayı partimde ayrıntılı biçimde yapabilirim fakat grup başkanvekili olarak son kez Meclis’te yapınca adaylığımı açıklamış olacağım. Ayrıntılı açıklamayı partimde yapacağım.

CHP geleneğinde olmayan seyircisiz, baskın kurultay yapılmasını anlıyorum. Millet olmayan sinema salonu gibi salında kurultay yapılmasını sizler gibi anlıyorum. Bunun için aday oluyorum.

"BENİ GENEL BAŞKAN SEÇERSENİZ..."

Bu partide beni genel başkan seçerseniz benim de ilk işim tüzüğü değiştirmek istiyorum.

1 Partide demokrasi olacak.

2 Yüzde 15 kontenjanı kullanmayacağım. Yüzde 5'lik kontenjanı kullanacağım.

3 Parti içi bütün seçimler üyelerle, yargıç gözetiminde yapılacak. Delegelik sistemi değil, üyelerle ön seçim olacak.

4 Bütün adaylıklar üye bazında belirlendiği için sandığa tıpış tıpış değil, koşa koşa gidecektir.

5 Güçlü genel sekreterlik makamını yeniden oluşturacağım.

6 İlk iki seçimde partiyi birinci parti yapamayan genel başkan, istifa etmiş sayacağız. Ben genel başkan olursam, ilk iki seçimde hangi genel başkan olursa olsun, seçildikten itibaren ilk iki seçimde partiyi birinci yapamayan genel başkan gider.

“PARTİNİN EVLATLARINI KORUMAK İSTİYORUM”


Bugün genel başkana genel merkeze bağlılıklarını belirten örgüt yöneticileri o listeler açıklandığında sakın bana “Ne kadar haklıymışsın” demesinler. Ben partinin evlatlarını korumak istiyorum.

2015'te Haziran'da CHP'nin iktidar olacağını aklınız söylüyorsa söyleyecek bir şey yok. Böyle diyorsanız mevcut yapıya destek verin. Ama demiyorsanız bir iddianın peşine düşelim. Bu haramzadelerden kurtulalım. Seçim yerinde erkenden eve gitmeyelim. Seçim merkezi düğün yeri olsun, cenaze evi olmasın.

O RESTİ SİZ ÇEKİN

Tayyip Erdoğan çıkıp diyor “1. Çıkamazsam istifa ederim” diyor. Bunu söyleyemiyorsanız. O resti siz çekin. Çekemediğiniz için yüzde 5 gidiyor. Bundan sonra Muharrem İnce değil parti çekecek o resti.

Gelin bir iddiaların peşine düşün umuda gelin. Bunları yenelim Türkiye’yi rotasına yeniden oturtalım. Evde erkenden seçim akşamı ve gitmeyelim. Şenlik yeri olsun genel merkezin önü. Ben siyasette katılımı adil paylaşımı ve devlette saydamlığı hedef gören bir CHP’liyim. Kendi içinde demokrasiye gerçekleştirmiş CHP’nin kısa sürede milletin gönlüne gireceğine inanıyorum.
Ama bu yönetim anlayışımla bunları mümkün görmüyorum

SORU & CEVAP

KURULTAYDA ŞANSINIZI NASIL GÖRÜYORSUNUZ ?

Sen benim dana kurultay konuşmamı görmemişsin. Onu bildikleri için küçücük bir salında yapıyorlar. Şöyle olmalı 20 bin kişi o 20 bin kişiye konuşma yapmalıyım ki “Geliyoruz iktidar olacağız” benim çocukluğumda olduğu gibi… Sen o kurultay konuşmasını gör. Siz bakmayın şuradan delege buradan il başkanı açıklama yaptı. Biz il başkanıyken de bize telefon gelirdi açıklayın bakalım desteğinizi denirdi. Haa seçimdir kazanamadım ben 15 yaşında da CHP’deydim şimdi de.

FEYZİOĞLU’NUN DA BAŞKANLIK ADAYLIĞI SÖZ KONUSU

Herkes aday adayı olabilir. Ben yola çıkmışım benim geri adımım yok artık. Bir takım farklı açıklamalar görüyorum. Bundan sonra geri adımım yoktur.

Bu partini bütün üyeleri benim dostumdur ben hepsinin desteğini istiyorum. Yönetimin de desteğini istiyorum. CHP’nin iktidarın da onlar da mutlu olacak.

İTTİFAK ARAYIŞINIZ OLACAK MI?

Herkes ile ittifak yapmak istiyorum. 130 milletvekili ile, Fevzioğlu ve adı geçen bütün arkadaşlarla ittifak yapmak istiyorum. Mert olacağız, yürekli olacağız. 4 sene önce demokratik söylemlerle geleceksiniz bugün ne diye Erdoğan’a diktatör diyorsunuz.

ADAYLARIN ÇALIŞMASI İÇİN YETERLİ SÜRE VAR DENİYOR?

Bu baskın kurultay. Fark etmez isterlerse yarın yapsınlar. Ama partinin gelenekleri böyle değil. Şölen yeridir on binler gelir oraya. Bunu kapatmalarını anlıyorum. Gerekçesinin kim olduğunu size bırakıyorum. 20 bin kişinin olduğunu genel başkan adaylarının konuştuğunu düşünün. Daha güzel olmaz mı. 45 gün adaşların ortaya çıkma projelerini ortaya koyma süresi olsa daha güzel olmaz mı. Bunun kimin için yapıldığını siz tahmin ediyorsunuz.

ADAYLIKTAN VAZGEÇEBİLİR MİSİNİZ ?

Asla. Bunu size söylüyorum ama çarptırılıyor. Ben kimsenin adamı değilim. Herkesin desteğini istiyorum. Benim iddiam makam derdi değil.

YÜZDE 80, YÜZDE 100 GENEL BAŞKAN OLURUM

Üyelere gidip geziyorum, sokağı görüyorum. Ben adayım yola çıktım. Benim oyunun bir planın parçası değilim.

1 milyon üyeyle genel başkanlık seçimi yapalım yüzde 80 oy alırım. Üyelerle yapalım yüzde 100 genel başkanım onu biliyorum.

Yüzde 15 kontenjan var zaten. Bu arttırılsa Genel Başkan’ın İhsanoğlu’nu aday yapmasına benzer bu. Bu yapı daha kötüye giderse yani merkez yoklaması ya da arttırılmış bir merkez yoklaması parti evlatlarına yazık ederler. Bugün destek açıklaması yapan il başkanları yarın kendilerini o listelerde bulamazlar.

Güreşe çıkan bir pehlivan kendisini daha üst kilodaki pehlivanları yeneceğini bilirse tabii ki yener. Ben bahanelerin arkasına sığınmam.

Ben genel başkanı aradım sizin grup başkanvekilinizim. Bunun önce size söyleme istedim. Sayın genel başkan da teşekkür etti, görüşeceğimizi söyledi.



Haberin Devamı