Gündem İnci kefallerinin büyüleyen şöleni

İnci kefallerinin büyüleyen şöleni

Paylaş
İnci kefallerinin büyüleyen şöleni

Dünya'da sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefalı balığının 2 aydan bu yana 'uçarak' sürdürdüğü üreme göçü şölen havasında geçiyor

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ’İnci Kefalı Göçü Kültür ve Sanat Festivali’ büyük ilgi gördü. Erciş İlçesi Deliçay balık bendi kıyısında çeşitli etkinliklerin yapıldığı festivalde, yüzlerce kişi uçan balıkları ilgiyle izledi.

Balıkların uçarak yaptıkları bu şölen, dünyaya canlı yayınla televizyonlardan gösterildi. Her yıl 15 Nisan’da başlayan serüvenle akarsularda ’uçarak’ üreme göçünü gerçekleştiren ve nesli koruma altına alına İnci Kefalı Balığı’nın bu gösterisi Van’da festivale dönüştürüldü.

Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Erciş Belediyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği’nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri ve 2 gün sürecek festival Erciş İlçesi Deliçay balık bendi kıyısında düzenlendi.

Yüzlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren festivalin yapılacağı alana akın etti. Halk oyunları, konserlerin ardından yapılan açılış konuşmalarını dinleyenler balıkların bu görsel şölenini hayranlıkla izledi.

İzleyicilerin bir bölümü üreme göçünü fotoğraf makinesi ve kameralarla görüntülerken, görsel şölen, sık sık yapılan canlı yayınla dünya televizyonlarına da nakledildi.

VAN GÖLÜ’NDEKİ BALIK YÜZDE 30 ARTTI

Yıllardan bu yana İnci Kefalı Balığı’nın korunması için büyük çaba gösteren Van YYÜ Su Ürünleri Bölümü Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı ise, geçmişte İnci Kefalı balığının isminin bile anılmadığını ancak şimdi gelinen noktanın çok önemli olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Sarı, yapılan çalışmalar sonrası 1996 yılından bu yana Van Gölü’ndeki İnci Kefalı balığının yüzde 30 arttığına da dikkat çekti.

Osman BEKLEYEN/DHA