Gündem İncirliin Mağarası'ndaki kazılarda insan ve hayvan kemikleri bulundu

İncirliin Mağarası'ndaki kazılarda insan ve hayvan kemikleri bulundu

Paylaş
İncirliin Mağarası'ndaki kazılarda insan ve hayvan kemikleri bulundu

Muğla'nın Milas ilçesindeki İncirliin Mağarası'nda yürütülen kurtarma kazılarında, insan kemiklerine ve seramik parçalarına rastlanıldığı belirtildi

Milas'ın Gökçeler Mahallesi'nde yer alan, önceki araştırmalarda mağara girişindeki toprak zeminde ve içinde çok sayıda prehistorik ve antik dönem arasına tarihlenen seramik parçaları bulunan İncirliin Mağarası'nda, kurtarma kazıları başladı.

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla 1'inci derece arkeolojik ve 1'inci derece doğal sit olarak tescillenen mağaradaki çalışmaları, Milas Müze Müdürlüğü yürütüyor.

TOPLAM 345 METRE UZUNLUĞUNDA


Mağarada, bazı kişilerce kaçak kazılar da yapılmıştı. Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Uyku Vadisi'nde yer alan dev sarkıt, dikit, sütun ve damlataş havuzlarıyla kaplı olan toplam 345 metre uzunluğundaki mağarada yürütülen çalışmaları yerinde inceledi, basın mensuplarına bilgi verdi.

İncirliin'deki değerleri turizme kazandırmak amacıyla Güney Ege Kalkınma Ajansı ile Milas Kaymakamlığı olarak geçen yıl çalışma başlattıklarını söyleyen Gürel, Uyku Vadisi'nde ve mağara içerisinde yürüyüş yolları yapılarak, İncirliin Mağarası'nın içinin aydınlatıldığını söyledi.

İncirliin Mağarası'ndaki arkeolojik kazı ve sondaj çalışmalarının biliyledi:

"İncirliin'deki çalışmalar bilizellikle bu kıyıya yakın kesimlerdeki dip tarihle ilgili bilgilerimiz son derece yetersiz.



KAZILAR ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER SUNUYOR


Bu bölgedeki gerek kömür havzasında yapılan kazılar, gerekse yürütülen yüzey araştırmaları sonucunda hem kıyı hem iç kesimlerde tunç çağında, yani milattan önce 3100 ve 1200 yılları arasında zengin bir yerleşme olduğunu biliyoruz.

Ama bundan önceki süreçte yani neolitik ve kalkolitik çağ ile ilgi bilgilerimiz son derece yetersiz. Bu tür malzemelerin de İncirliin gibi yerlerden gelmesi çok yüksek. Zaten buradaki çalışmaların bir gerekçesi de o.


Çalışmalarımızın amacı hem buradaki tahribatı önlemek, hem de bilgilerin kurtarılarak zenginleştirilmesini sağlamak. Şuna kadar elde edilen bulgu ve bilgiler doğrultusunda raporlar yayınlanmadı ama buradaki buluntular geç kalkolitik dönemde bir yerleşme olduğu belli oluyor.

Bu olasılıkla daha da erkene gidecek. Ve Karia'nın dip tarihi ile ilgili bilinmezlere bir ışık tutacaktır. Bu bakımdan çalışmalar önemli."