Yemek 'İnekten değil sinekten sağıyoruz'

'İnekten değil sinekten sağıyoruz'

Paylaş
'İnekten değil sinekten sağıyoruz'

Çankırı'da arı sütü üretimi yapan Tonbul, "Arı sütü üretenler bu işin zorluğunu anlatmak amacıyla 'biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz' derler. 5 veya 6 dolu ana arı gözünden 1 gram arı sütü çıkıyor." dedi

Çankırı'da arı sütü üretimi yapan emekli imam, ahşap kaşıklarla miligram miligram topladığı arı sütlerini yurt içinde pek çok kente satıyor.

Yaklaşık 30 yıldır Ilgaz Dağı'nın eteklerinde arıcılık yapan Recep Tonbul (58), AA muhabirine, köy camisinde imamlık yaparken hobi olarak arıcılığa başladığını anlattı.

30 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirten Tonbul, "İmamlığım sırasında vakit aralarındaki boş zamanımı değerlendirmek amacıyla yaptığım arıcılıkta bal üretimiyle yetinmeyip polen ve arı sütü üretimi de yapmaya başladım. Emekli olduktan sonra da profesyonel olarak bu işi yapmaya devam ettim." dedi.



Arı ürünlerinin en kıymetlisinin arı sütü olduğunu, ancak bu sütün üretiminin son derece zahmetli olduğunu dile getiren Tonbul, şunları söyledi:

"İlk önce erimiş mumdan ana arı yüzüklerini yapıyoruz. Ondan sonra bu yüzükleri çıtalara yapıştırıyoruz. Peteklerdeki larvaları 'biz' benzeri bir iğneyle yüzüklerin içine transfer ediyoruz. Ana arısı olmayan bir kovana bu aktardığımız yavruları yerleştiriyoruz. Sütler oluşmaya başladığında yüzüklerin gözleri kapanacak konuma geliyor. 48 saat sonra ideal zamana ulaşan gözlerdeki sütler ahşaptan küçük kaşıklarla alınarak muhafaza ediliyor. Arı sütleri gözlerden alınmazsa gözler kapanır ve ana arıya dönüşür. Çıtalara monte edilen gözlerdeki arı sütü alındıktan sonra tekrar içine larvalar yerleştiriliyor. Bu süreç böyle devam ediyor."

"Arı sütünü larvalardan miligram miligram topluyoruz"

Arı sütü toplamanın ince bir iş olduğunu vurgulayan Tonbul, "Arı sütünü larvalardan miligram miligram topluyoruz. Arı sütü üretenler bu işin zorluğunu anlatmak amacıyla 'biz bunu inekten değil sinekten sağıyoruz' derler. 5 veya 6 dolu ana arı gözünden 1 gram arı sütü çıkıyor. Miligram ağırlığındaki arı sütlerini küçük ahşap kaşıklarla topluyoruz. Üretimi az, meşgalesi fazla bir iş." diye konuştu.



Türkiye'nin birçok noktasına arı sütü sattığını belirten Tonbul, "Yıllık ortalama 3 kilo arı sütü üretiyorum. Buz içine koyduğum özel kutularla arı sütünü her yere gönderebiliyorum. Bugüne kadar Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Gaziantep, Malatya, Zonguldak, Çorum, Karabük ve Kastamonu başta olmak üzere birçok ile gönderdim. 'Faydasını görmedim.' diyeni duymadım." diye konuştu.

Haberin Devamı