Dünya İngiliz istihbaratı: Şu ana kadarki en ciddi terör tehdidi ile karşı karşıyayız

İngiliz istihbaratı: Şu ana kadarki en ciddi terör tehdidi ile karşı karşıyayız

Paylaş
İngiliz istihbaratı: Şu ana kadarki en ciddi terör tehdidi ile karşı karşıyayız

İngiliz İç İstihbarat Servisi'nin (MI5) Başkanı Andrew Parker, ülkesinin şu ana kadarki en ciddi terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Parker yeni saldırılar için 'kaçınılmaz' ifadelerini kullandı

Kameralar önüne nadiren çıkan MI5 Başkanı Parker güvenlik alanında çalışan gazetecilere açıklamasında, ülkesinin şu ana kadarki en ciddi terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Parker "Tehdit çok boyutlu, hızla gelişiyor ve daha önce görmediğimiz bir boyut ve tempoda faaliyet gösteriyor" dedi.

'34 YILLIK KARİYERİMDE GÖRDÜĞÜM EN YÜKSEK TEMPO'


Manchester, Westminster ve Londra Köprüsü'ndeki saldırıları hatırlatan Parker, İngiltere'nin bu yıl 'İslami terör kaynaklı tehditte dramatik bir vites büyütmeye' sahne olduğunu vurguladı.

Parker, "34 yıllık kariyerimde gördüğüm en yüksek tempo. Bugün daha fazla terörist faaliyeti var, daha hızlı geliyorlar ve tespit edilmesi daha zor" diye konuştu.

MI5'IN PERSONEL SAYISI ARTTIRILDI


İngiltere'deki terör saldırılarının ardından MI5'ın yeterliliği eleştiri konusu olmuştu.

Kurumun personel sayısının 4 binden 5 bine çıkarılmakta olduğu ifade edildi. Bu ay içinde İngiltere hükümetine bu saldırıların önlenebilir olup olmadığı ve bunlardan çıkarılabilecek dersler konusunda bağımsız bir şekilde yapılacak raporların da sunulacağı belirtildi.

4 YILDA 20 SALDIRI GİRİŞİMİ ÖNLENDİ


Sputnik'in aktardsığına göre MI5'ın bu yıl toplu ölümlere yol açan bu 3 saldırıdan çok daha fazlasını önlediğini söyleyen Parker, son 4 yılda 20 saldırı planını engellediklerini açıkladı.

'PLANLAR BURADA HAZIRLANIYOR, DENİZAŞIRI ÜLKELERDEN YÖNETİLİYOR'


Sadece son 7 ayda 7 ayrı planda cihatçıların saldırıya geçmeden önce engellendiğini söyleyen Parker "Tehdit bildiğimden çok daha çeşitli. Planlar burada, İngiltere'de hazırlanıyor ancak denizaşırı ülkelerden yönetiliyor. İnternet üzerinde planlar yapılıyor. Karmaşık planlar ancak aynı zamanda gaddar bıçaklamalar. Uzun planlar ayrıca spontan saldırılar…Her yaştan, her cinsiyetten ve her türlü arka plandan aşırılık yanlıları…Bunlar onları motive eden vahşi bir zaferin zehirli ideolojisi altında birleşmiş" ifadelerini kullandı.

'IŞİD'İN ASKERİ YENİLGİSİ TEHDİDİ AZALTMAYACAK'


MI5 çalışanlarının her gün terör saldırılarını azaltmak ve ülkenin güvenliğini sağlamaya çalışmakla uğraştığını vurgulayan Parker, Irak ve Suriye'de DEAŞ'ın askeri anlamda yenilmesinin tehdidi azaltmayacağını söyledi.

Parker, "Bu sırada DEAŞ, Suriye ve Irak'ta hızla toprak kaybediyor ve askeri baskı altında. Öyle ki, savaşçısı olmak isteyenlere başka ülkeleri seçmelerini tavsiye ediyor. Aynı anda DEAŞ markası yönetimin zayıf olması nedeniyle büyümesine olanak verdiği bazı başka ülkelerde kök salmış durumda" dedi.

'YENİ SALDIRI KAÇINILMAZ'


Parker DEAŞsafında savaşırken ölen 100 İngiliz'in olduğunu ve bu bölgelere giden 850'den fazla İngiliz'in olası geri dönüşü halinde yeni tehlikelerle yüz yüze kalınacağını söyledi.

Gelecekte İngiltere'de olası bir saldırının 'kaçınılmaz' olduğunu belirten Parker "Bir çeşit mükemmel standardı sağladığımız hiisne kapılmamalıyız çünkü böyle bir şey ulaşılabilir değil" dedi.


'AVRUPALI MÜTTEFİKLERİMİZLE HER GÜN İSTİHBARAT PAYLAŞIYORUZ'


Parker, Brexit'in (İngiltere'nin AB'den ayrılması) güvenlik alanındaki işbirliğine zarar verip vermeyeceği sorusuna ise Avrupalı ortakların MI5'ın misyonu açısından hayati önemde olmayı sürdürdüğü yanıtını vererek " İstihbarat paylaşıyoruz. Ortak operasyonlar yürütüyoruz. Her gün" ifadelerini kullandı.

Parker, kasım ayında MI5'ın 107 yıllık tarihinde bir gazeteye röportaj veren ilk başkan olmuştu. Parker'ın röportajı, 'Britanya'da terör saldırıları olacak' başlığıyla yayımlanmış, açıklanmanın ardından ülkedeki 5 ayrı terör saldırısında toplam 36 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı