Dünya İngiliz Kürt vekil: PKK terör örgütüdür

İngiliz Kürt vekil: PKK terör örgütüdür

Paylaş
İngiliz Kürt vekil: PKK terör örgütüdür

İngiliz Parlamentosu'nun ilk Iraklı Kürt kökenli milletvekili Nadhim Zahawi, 'PKK terör örgütüdür' dedi

İngiltere Parlamentosunun ilk Iraklı Kürt kökenli milletvekili Nadhim Zahawi, Türkiye’nin demokratik açılıma devam etmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye’nin Kürtlerin durumuyla ilgili gerçekçi bir politika izlemesi iyi bir şey" dedi.

Zahawi, İngiltere’de 6 Mayıs’ta yapılan genel seçimde Başbakan David Cameron’ın lideri olduğu Muhafazakar Parti’den milletvekili seçildi. Dünyaca ünlü İngiliz şair William Shakespeare’in doğum yeri olarak da bilinen Stratford on Avon bölgesinden aldığı 26 bin oyla milletvekili olan Zahawi, İngiliz parlamentosuna giren ilk Kürt kökenli parlamenter oldu.

Muhafazakar Parti’de 12 yıl belediye meclisi üyeliği yapan ve 1997 yılında Erith ve Thamesmead bölgesinden milletvekili adaylığını koyan ancak kazanamayan Zahawi, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, anne ve babasının 1970’li yıllarda Irak’taki Baas rejiminden kaçarak İngiltere’ye gelen Kürt göçmenlerden olduğunu anlatarak, "Babam İngiltere’de büyümüş ve burada okumuş. İngiltere bize özgürlük ve fırsatlar sundu" dedi.

ARAŞTIRMA ŞİRKETİ VAR

Ailesinin Irak’ın İran sınırında yer alan Hanekin kentinden olduğunu söyleyen Zahawi, 69 bin seçmenin bulunduğu Stratford on Avon bölgesinde yaşayan çok az Kürt ve Türk olduğunu, bu bölgede daha çok İngilizlerin bulunduğunu ifade etti.

İngiltere’de özellikle genel seçim dönemlerinde yaptığı kamuoyu araştırmalarıyla bilinen "YouGov" adlı araştırma şirketinin kurucusu ve yöneticisi de olan Zahawi, iş geçmişi ve yerel yönetimlerdeki tecrübesiyle seçmenlerin dikkatini çektiğini ve seçildiğini ifade etti.

TALABANİ VE BARZANİ HAYRANI

Zahawi, Türkiye’nin geçen yıldan bu yana yürüttüğü demokratik açılım politikasını çok olumlu bulduğunu ve bunun Türkiye’nin AB üyeliği açısından da çok önemli olduğunu söyledi.



Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine yaptığı yatırımları "cesaret verici" olarak niteleyen Zahawi, şöyle konuştu: "Bu demokratikleşme sürecine Türkiye devam etmeli. Örneğin, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani’nin Türkiye ziyareti çok olumlu bir gelişme. Türkiye’nin Kürtlerin durumuyla ilgili gerçekçi bir politika izlemesi iyi bir şey ve Türkiye’nin bu yolda devam etmesi konusunda destek veriyorum. Çünkü bu, Avrupa’daki bazı toplumlardan gelecek Türkiye’ye yönelik AB üyeliği konusundaki direnişleri azaltacaktır.

Demokratik bir ülkede bulunan bir politikacı olarak, hiçbir zaman ve hiçbir sebeple terörizmin veya şiddetin kullanımına göz yumamam, bu kesinlikle yanlıştır. Hem (Irak Cumhurbaşkanı) Celal Talabani, hem de Mesud Barzani’nin Baas iktidarına karşı direnişlerindeki, teröre başvurmadan yaptıkları yöneticiliklerinin her zaman büyük hayranı olmuşumdur."

'DEMOKRATİK AÇILIMA DEVAM EDİLMELİ'

"PKK’yı terör örgütü olarak kabul ediyor musunuz" sorusuna karşılık "Kesinlikle kabul ediyorum" diyen Zahawi, "Masum sivillere yönelik şiddet kullanan her grup, bana göre terör örgütüdür. Sivil halka yönelik terörizme göz yumulamaz, bu korkunç bir suçtur. Ancak demokratik açılıma devam edilmeli" diye konuştu.

Genel seçim döneminde İngiltere’de yaşayan Kürt toplumunun kendisine verdiği destekle ilgili olarak da Zahawi, bu desteğin gururdan kaynaklandığını, hiçbir zaman geçmişini, kökenini unutmayacağını ifade etti.

Ancak önceliğinin seçildiği bölgedeki insanlar olacağını söyleyen Zahawi, "Bu ülkedeki Kürt toplumunun bir sesi olduğunu hissetmesi ve aynı zamanda örnek alabilecekleri bir kişinin olması önemli. Eğer sivil hayata bu ülkede entegre olurlarsa onların da milletvekili, doktor, avukat olabileceklerini görmeleri önemli" dedi.

"YAPICI DİYALOG LAZIM"



İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısı konusunda ise Zahawi, Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması, BM kararlarının uygulanması gerektiğini söyledi.

Yaşanan olaya ilişkin bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç olduğunu da belirten Zahawi, bölgede tansiyonu artıracak şeylerin yapılmamasının ve yapıcı bir diyalog oluşturulmasının gerekliliğini vurguladı.

Zahawi ayrıca, Türkiye’nin bu süreçte her iki tarafın da masada bir araya geleceği merkezi bir rol oynayabileceğini söyledi.

İngiltere’de göreve gelen yeni koalisyon hükümeti döneminde, Türkiye-İngiltere ilişkileri konusunda ise Zahawi, iyi ilişkilerin koalisyon hükümetinde de devam edeceğini, bir değişiklik olmayacağını ve daha da güçleneceğini kaydetti.

Zahawi, "Türkiye, İngiltere’nin önemli bir müttefiki. Dışişleri Bakanı William Hague de konuşmalarında AB’nin Türkiye’yi de içine alarak genişlemesi gerektiğini söylüyor" dedi.

Üyesi olduğu Muhafazakar Parti’nin AB konusundaki şüpheciliğinin toplumlardan bağımsız kararlar alınmaması gerektiğiyle ilgili olduğunu ifade eden Zahawi, bu çerçevede Brüksel’in bütün ipleri elinde tutmasını istemediklerini kaydetti ve anlaşmalar gibi konuları referandumla halka ve parlamentoya soracaklarını ifade etti.



"Kriterleri karşılaması durumunda, AB’ye daha fazla ülkenin girmesini istiyoruz" diyen Zahawi, Muhafazakar Parti’nin AB ile ilgili şüpheci değil, gerçekçi bir yaklaşım sergilediğini vurguladı.

Geçen 13 yılda İngiltere’ye göçmen alma konusunda oldukça kontrolsüz davranıldığını belirten, İşçi Partisi hükümetini eleştiren Zahawi, yeni koalisyon hükümetinin ise AB dışından gelen göçmenlere bir sayı sınırı getireceğini ve bunun doğru bir uygulama olacağını düşündüğünü kaydetti.

"İngiltere’ye yasal olarak gelenler için problem olmayacak ancak yasa dışı giriş yapılamayacak" diyen Zahawi, ülkedeki göçmenlerin de sayı limiti getirilmesi gerektiğini düşündüğünü, çünkü yasa dışı göçmenlerle aynı kefeye konulmak istemediklerini ifade ettiklerini söyledi.

Bu konuya ilişkin yasa tasarısının önümüzdeki dönemde yasalaşarak, yürürlüğe gireceğini belirten Nadhim Zahawi, "Bu ülkeye yasa dışı olarak gelmeye çalışacaklar artık iki kez düşünsün" dedi.

AA

4

Haberin Devamı