Dünya İngiliz notaları babasını kaybetti

İngiliz notaları babasını kaybetti

Paylaş
İngiliz notaları babasını kaybetti

Koro ve orkestra çalışmaları Batı'dan Doğu'ya dini yolculuğunu yansıtan, İngiliz klasik müzik bestecisi John Tavener öldü

Chester Music, ünlü bestecinin, İngiltere’nin güneyinde Child Okeford’daki evinde 69 yaşında hayata veda ettiğini açıkladı. Londra’da doğup büyüyen, 1970’lerde Ortodoksluğu seçen ve Bizans makamlarıyla besteler yapan Tavener, 1968 yılında The Beatles grubunun yardımıyla "Balina ve Kelt Requemi (The Whale)" ile üne kavuştu.

Haberin Devamı

Tavener’in, Galler Prensesi Diana’nın cenazesinde çalınan "Song for Athene" şarkısı da hafızalarda yer etti. İngiliz edebiyatçı William Blake’in "The Lamb" şiirini 1982 yılında besteleyen Tavener’in bu çalışması da Noel şarkıları arasında yer aldı. Küçük yaşta piyanist olmak isteyen, sonrasında bu sevdasından vazgeçerek Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nde beste öğrenimi gören Tavener, genetik Marfan sendromu hastasıydı.

30 yaşındayken felç ve 1991 yılında aort kapağındaki sızıntı nedeniyle zor bir ameliyat geçiren Tavener, masumiyet arayışı içindeyken, Sufi müziğine, Kıpti ikonlara ve Kızılderili sanatına ilgi duydu.

ABD’deki 11 Eylül saldırılarından sonra birbiri ardına İslam mistisizminin simgelerini içeren ilahiler yazan ve "Veil of the Temple" adlı eserinde Mevlana’dan alıntılar yapan Tavener, bir söyleşisinde "güzellik kavramını en belirgin şekilde gördüğü dinin İslam" olduğunu söyledi. Allah’ın 99 ismini (Esma-ül Hüsna) bestelediği "Güzel İsimler" albümünü çıkaran Tavener, "birçok klasik müzikçiden daha yetenekli" bulduğu İzlandalı şarkıcı Bjork için de 2004 yılında "Prayer of the Heart" şarkısını yaptı.

Haberin Devamı

AA