Dünya İngiltere ilk kez bir azınlık mensubu İçişleri Bakanı oldu

İngiltere ilk kez bir azınlık mensubu İçişleri Bakanı oldu

Paylaş
İngiltere ilk kez bir azınlık mensubu İçişleri Bakanı oldu

İngiltere Başbakanı Theresa May, İçişleri Bakanı Amber Rudd'un istifasının ardından Sacid Cavid'i (Sajid Javid) yeni İçişleri Bakanı olarak atadı. Pakistan kökenli Javid, ülkenin azınlık mensubu ilk içişleri bakanı oldu

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın göçmenlere yönelik sınır dışı uygulamaları konusunda parlamentoyu yanlış bilgilendirdiği ortaya çıkınca Bakan Amber Rudd (üstte solda) istifa etmişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Rudd'un istifasının ardından Toplum ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Devlet Bakanı Sajid Javid'i (üstte sağda) yeni İçişleri Bakanı olarak atadı.

AZINLIK MENSUBU İLK İÇİŞLERİ BAKANI OLDU


Pakistan kökenli Javid, ülkenin azınlık mensubu ilk içişleri bakanı oldu. Muhafazakar Parti’den 2010’da parlamentoya giren 48 yaşındaki Javid, 2012’den itibaren David Cameron ve Theresa May hükümetlerinde bakanlık ve bakan yardımcılığı görevi yaptı.

MUHALEFETİN HEDEF TAHTASINDAYDI


İstifa eden Rudd, 2. Dünya Savaşı sonrasında başta Karayipler olmak üzere, eski sömürgelerden işçi olarak ülkeye gelen göçmenlerin zorla sınır dışı edilmesine yönelik uygulamaları nedeniyle muhalefetin hedefi durumundaydı.


'BİLGİM YOK' DİYEREK KENDİNİ SAVUNMUŞTU


Rudd, sınır dışı uygulamasında bakanlık içinde sayısal hedefler koyulduğu yönündeki iddialarla ilgili, parlamentonun konuya dair araştırma komisyonu önünde "bilgisi olmadığını" söyleyerek, kendisini savunmuştu.

Ancak uygulamanın Rudd’un talimatı ve bilgisi çerçevesinde hayata geçirildiği ortaya çıkmıştı. Son olarak Rudd’un sınır dışı uygulamasındaki sayısal hedefleri Başbakan May’e aktardığı bir mektup basına sızmıştı.

KASIM AYINDAN BU YANA 4. BAKAN


Rudd’un adı İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin potansiyel lider adayları arasında da geçiyordu. Rudd, Kasım ayından bu yana May hükümetinden istifa eden 4. bakan olmuştu.

Daha önce Savunma Bakanı Michael Fallon, Başbakan Yardımcısı Damian Green ve Eğitim Bakanı Justine Greening istifalarını vermişti.

Haberin Devamı